eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ennyit keres egy képviselő

Az országgyűlési képviselők milliókat költhetnek el anélkül, hogy el kellene számolniuk a költségtérítés címén felvett közpénzekről. Az erről szóló szabályokat a frakciók politikai szembenállásukat félretéve mindig megszavazták. Mindeközben a politikai elit szigorú pénzügyi fegyelemre igyekszik nevelni az állampolgárokat. Legutóbb például Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hirdetett zéró toleranciát azokkal szemben, akik nem adnak számlát. De mennyit is keres egy országgyűlési képviselő, és hogyan vált lehetővé a mindenki által bírált, de senki által nem bolygatott költségtérítési rendszer?

Az országgyűlési képviselők fizetését tiszteletdíjnak hívják. Ennek összege attól függ, hogy a politikus csak képviselő, vagy bizottsági tag, esetleg alelnök vagy elnök is egy biztottságban. Egy honatya a 220 ezer 800 forintos fizetésén túl minimum 25, de akár 180 százalékos pótdíjat is kaphat.

A képviselők gondoskodtak arról, hogy a tiszteletdíjukon túl költségtérítést is kaphassanak. Ezt 1998-tól a köztisztviselők illetményalapjából számítják ki, korábban a miniszteri fizetés fele volt.

A költségtérítés két részből áll: egy átalányösszegből és a szállásköltség-térítésből. A képviselők az átalányból fizetik ki a mobiltelefon-számlájukat, ebből tankolnak a benzinkútnál, ebből tartják fenn irodájukat a választókerületükben, és juthat belőle reprezentációra is. Az átalány havi átlaga egy képviselőre számítva 242 ezer forint.

Nem ebből fizetik ki viszont a külföldi útjaikat, mert arra megint külön pénzt szavaztak meg. Ingyen használják a parlamenti telefont, a laptopjukat és a postát is.

100 milliót spóroltak

A képviselők díjazásának és költségtérítésének szabályai tavaly júniusban változtak meg. Azóta az átalányt a választókerületi központ Budapesttől mért távolsága alapján számítják ki, és a költségtérítési sávhatárok átszabásával évi 100 millió forintot spóroltak meg.

Sok képviselő egyben polgármester is, esetleg alpolgármester, megyei vagy önkormányzati képviselő is. Õk nem vehetnek fel annyi pénzt az Országgyűléstől, mint a többiek, hiszen otthon is jár nekik tiszteletdíj és költségtérítés.
Az ingyenes utazás már megszűnt

Tavaly megszűnt a képviselők ingyenes utazási lehetősége is. Igaz, egy fideszes képviselő, Kovács Ferenc megpróbálkozott azzal, hogy Toller László balesetére hivatkozva visszahozza az ingyenes vonatozás és buszozás aranykorát, de leszavazták. Azonban még csak ötlet szintjén sem merült fel, hogy a képviselők számlával igazolják, mire költötték az adófizetők pénzét.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az őszi ülésszak kezdetén mondott beszédében kezdeményezte, hogy tegyék átláthatóbbá a költségtérítések rendszerét, és szabályozzák szigorúbban a képviselők munkavégzését. A Magyar Távirati Iroda értesülése szerint ezt mind az öt parlamenti párt elutasította.

Ritka egység a parlamentben

Ez a korábbi évek parlamenti szavazásait átnézve egyáltalán nem meglepő. A képviselők ugyanis pártállástól függetlenül mindig is fontosnak tartották, hogy ne lehessen őket elszámoltatni a költségtérítés címén felvett közpénzekről.

2006 május 30-án például a tiszteletdíjról szóló szavazást egy perccel éjfél előtt ejtették meg, amikor a televízió már régen nem közvetített a Tisztelt Házból.

A késői időpont ellenére a képviselők közül 312-en fontosnak tartották, hogy ott legyenek a máskor üresen ásítozó parlamenti széksorokban. Közülük 299-en igennel szavaztak az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményeiről szóló 1990. évi törvény módosítására. A javaslatot együtt nyújtotta be az MSZP-s Lendvai Ildikó, a fideszes Navracsics Tibor, a szabad demokrata Eörsi Mátyás és a KDNP-s Semjén Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×