eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Életeket mentene a kötelező szív-és érrendszeri szűrés

Biztos, hogy megérné bevezetni a tüdőszűrés mintájára a 40 év felettiek kötelező és tömeges szív-és érrendszeri szűrését - mondta az InfoRádiónak a Magyar Szív Egyesület elnöke. Vértes András kardiológus főorvos hozzátette: egyszerű vizsgálatokkal alig egy óra alatt pontosan és egyénre szabottan fel lehet mérni, hogy kit veszélyeztet az infarktus, és ez megfelelő kezelésekkel hosszú távon kiadáscsökkenést hozna az egészségkasszának.

Érdemes lenne bevezetni a kötelező és tömeges szív-és érrendszeri szűrést, ugyanis a kardiológiában a szívinfarktust és koszorúér-betegséget előre meg lehet jósolni - mondta az InfoRádiónak a Magyar Szív Egyesület elnöke.

Vértes András főorvos kiemelte: vannak olyan módszerek, amelyekkel a rizikófaktorok alapján meg lehet határozni, hogy egy beteg hajlamos-e szívinfarktust kapni néhány éven belül. A dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a kor, a nem és a koleszterin szint alapján lehetséges megállapítani, hogy mekkora az esélye a betegség kialakulásának - tette hozzá.

A kardiológus főorvos közölte: a szív-és érrendszeri szűrés egy egyszerű vizsgálattal egy órán belül elvégezhető

Megérné elvégezni ezeket a szűréseket, ugyanis kis költséggel nagy eredmények lehetne elérni - hangsúlyozta Vértes András. A főorvos szerint a kórházi kezelések és az orvos-beteg találkozások számát is csökkenteni lehetne.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×