eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gyurcsány: "Szent Istvánnak is szembe kellett néznie népe egy részével"

Az államalapításhoz hasonlította a rendszerváltást a miniszterelnök a napirend előtti felszólalásában. Gyurcsány Ferenc szerint a reformokban, a "szabadság és felelősség útján" nincs visszaút. A kormányfő 48 pontban foglalta össze a kormány jövő évi feladatait.

Gyurcsány Ferenc felszólalása előtt a Fidesz és KDNP képviselői a frakcióvezetők kivételével ismét elhagyták az Országgyűlés üléstermét.

A miniszterelnök beszéde elején a rendszerváltást az államalapítás jelentőségéhez hasonlította, mert megváltoztak a felelősségi viszonyok, a felelősség korábban az államhoz fűződő viszonyból táplálkozott, most szabadság és felelősség forrása a polgárokban van.

A szabadság nem önmagában van, hanem felelősséggel jár együtt - húzta alá Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő az államalapítással vont párhuzamot továbbvitte a reformokra is, mondván: Istvánnak is szembe kellett néznie népe egy részével, ám akkor és ma sincs visszaút a múltba; a nemzetnek ma egy útja van, menni előre, a szabadság és felelősség útján.

Gyurcsány Ferenc szerint nem az a kérdés, hogy erős legyen-e az állam, hanem hogy erős Magyarországot akarunk-e, és ha igen, akkor ennek középpontjában a polgárok közösségének kell állnia.

A miniszterelnök kijelentette: egyszerre van szükség erős polgárokra és erős államra, amely rendelkezik azzal a képességgel, hogy szabályozza a piaci mechanizmusokat. A kormányfő úgy véli: Magyarországon jelenleg csak részben vannak meg ezek a feltételek.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: szükség van erősebb demokratikus kultúrára, valamint rendre, ami nem a szabadság korlátozására, hanem annak védelmére szolgál.A miniszterelnök az elmúlt évről azt mondta: gyorsan javult a pénzügyi egyensúly, de közben csökkent a gazdasági növekedés és elszaladt az infláció. A kormányfő kiemelte, hogy a tavalyi volt a mezőgazdaság legjobb éve a rendszerváltás óta.

Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy csökkentek és csökkennek a reáljövedelmek, de a családtámogatások őrzik értéküket és folyik a nyugdíjreform.

A miniszterelnök elismerően szólt arról, hogy negyedik országként már Magyarország valamennyi operatív programját elfogadta az Európai Unió.

A kormányfő a karzaton helyet foglaló vendégekre mutatva beszélt a sikeres városmegújító és -fejlesztő programokról, amelyek egyebek mellett Eger, Marcali és Barcs fejlődését segítik.

Gyurcsány Ferenc közölte: 2006 az átmenet éve, de 2008-tól már a növekedés, a fejlesztés, a gyarapodás és a rend jegyében működhet az ország.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a reformokat nem elég diktálni, hanem támogatást kell szerezni hozzájuk.

Gyurcsány Ferenc kiállt amellett, hogy a "lehető legtöbb és lehető legbátrabb" legyen a reform, ugyanakkor hangsúlyozta: meg kell találni az egyensúlyt a reformtagadók és a reformradikálisok között.

A kormányfő szerint ha a reformokat csak a döntések meghozatala után magyarázzák meg, azzal a reformok tagadóinak malmára hajtják a vizet.

További részletek hamarosan.A miniszterelnök az adókról azt mondta: átfogó adókorszerűsítésről csak 2008-ban lehet szó, addig nem lehet szó az ingatlanadó bevezetéséről sem, mert ez ellentétes lenne az átalakítás céljaival.

Most az a cél, hogy az átlagos adóteher szinten maradjon vagy kicsit csökkenjen, az adórendszer váljon igazságosabbá és egyszerűbbé, és minél inkább kifehéredjen a gazdaság - fűzte hozzá Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő kijelentette: a költségvetés tervezésénél tartják magukat a konvergenciaprogramhoz; a nemzeti bankkal együtt pedig kidolgozzák az euró bevezetési programját, 2008 végéig.

A gazdasági tervekről a miniszterelnök elmondta: kiemelt figyelmet élvez az útépítés, a vízbázisok védelme, a vasút-korszerűsítés, a kis- és közepes vállalkozások támogatása, az iskolák felújítása, továbbá a mezőgazdaság- és vidékfejlesztés.

A költségvetésben kiemelt szerepet kapnak ezek a fejlesztések, az uniós források felhasználásához szükséges nemzeti erőforrás szerepel majd a büdzsében - tette hozzá.

A kormány fejlesztési tervei a kormányfő szavai szerint négy pilléren nyugszanak, ezek a gazdasági növekedés és munkahelyteremtés; az iskolák, az oktatás megújítása; az egészségügy átalakítása; továbbá a hétköznapi biztonság erősítése.

Ez utóbbit Gyurcsány Ferenc új rendnek nevezte, és hangsúlyozta: ennek része az új pártfinanszírozási törvény, az új költségvetési szabályok megalkotása, a képviselői költségtérítés, illetve munkavégzés szigorúbb szabályozása.

A miniszterelnök hozzátette: új intézkedések kellenek a feketegazdaság és a feketemunka visszaszorítására, új szankciókra van szükség az élelmiszerbiztonság területén, és keményebben kell fellépni az emberi méltóság védelme érdekében, valamint a kirekesztés és a gyűlöletkeltés ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×