eur:
388.93
usd:
360.99
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Molnár Zsolt: a kórházi spórolás együtt jár a nagyobb halálozási aránnyal

A kórházakban az intenzív osztályok működtetése nem illeszthető be a mai egészségügyi finanszírozási rendszerbe, ezért a betegek kezelése kétszer-háromszor többe kerül a kórházaknak az állami térítési összegnél - mondta az InfoRádiónak a Pécsi Egyetem Intezívterápiás Intézetének osztályvezető docense.

Az intenzív osztályokon olyan betegeket helyeznek el, akik sebészeten vagy belgyógyászaton olyan állapotba kerültek, hogy létfontosságú szerveik működése veszélyben van.

Hathatós beavatkozás nélkül egy-egy szervük leállása az életükbe kerülne - mondta az InfoRádiónak a Pécsi Tudományegyetem Anaesthesiológiai és Intenzív Terápiás Intézetének osztályvezető docense.

Molnár Zsolt közölte: az egészségbiztosítási pénztár az alapműtétért fizet a kórháznak, ha azonban a beteg bajba kerül, az orvosoknak igényelniük kell a milliókra rúgó intenzív osztályos kezelési költséget, amit általában nem kapnak meg.

A kórházak általában kétszer, két és félszer többet költenek a betegekre a bevételükhöz képest - jelentette ki a docens.

Trükközés

Vannak olyan belosztályok, ahol olyan beavatkozásokat is feltüntetnek jelentéseikben, amelyeket el sem végeztek - mondta Molnár Zsolt, aki szerint ez nem csak az intenzív terápiára, de más szakmákra is igaz.

A pécsi intenzív terápiás intézet osztályvezető docense kijelentette: azokban a kórházakban, ahol a vezetés gazdasági okokra hivatkozva megtiltja drága monitorok megvásárlását vagy bizonyos kezelések elvégzését, bizonyítható, hogy nagyobb a halálozási arány.

Most készül a szakfőorvosi rendszer felmérése, amelynek során meghatározzák azokat az osztályokat, amelyeknek valóban intenzívként kellene működniük.

A szám jelentősen alacsonyabb lesz annál, ahányat most ilyen osztályként tartanak számon - közölte Molnár Zsolt.

Hozzátette: bíznak abban, hogy ezeknek az osztályoknak több pénzt juttat majd a szakminisztérium.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×