eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szilvásy: A hatékonyabb működés érdekében szervezték át az NBH-t

Hétfőtől új vezetői vannak a Nemzetbiztonsági Hivatalnak. Sajtóhírek szerint az összes igazgató és húsz főosztályvezető távozott a szervezettől. Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszter cáfolta, hogy tisztogatásról lenne szó. Demeter Ervin (Fidesz) szerint működésképtelenné válhat a Nemzetbiztonsági Hivatal.

Az átszervezés eredményeképpen a Nemzetbiztonsági Hivatalon belül lényegesen kevesebb szervezeti egység működik a továbbiakban.

A változtatás célja a hatékonyság növelése, az információáramlás gyorsítása, valamint azoknak a szakmai hiányosságoknak a kiszűrése, amelyekre a korábbi hónapokban a sajtó is felhívta a figyelmet - mondta az InfoRádiónak a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszter.

Szilvásy György közölte: a központi szervezetekben így valamivel több mint a felére csökkent a szervezeti egységek száma, ezért is van kevesebb vezető a Nemzetbiztonsági Hivatalnál.

A szervezetnek május 31-e, Galambos Lajos távozása óta nincs véglegesen kinevezett vezetője, a megbízott főigazgatói posztot Laborc Sándor tölti be.

A tárca nélküli miniszter hozzátette: nem igaz, hogy minden igazgatót és húsz főosztályvezetőt felmentettek, további részleteket azonban nem árult el, mert, mint mondta: ezáltal illetéktelenek bizalmas információkhoz juthatnának.

A politikus elmondta: az új szervezeti rendben kinevezett vezetők nagy többsége korábban is vezető beosztásban dolgozott a Nemzetbiztonsági Hivatalnál.

A miniszter kijelentette: nem a kiszivárogtatás volt a legjellemzőbb probléma a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, éppen ezért nem is ez volt az elsődleges szempont az átszervezésnél.

Veszélyezteti a működést?

Működésképtelenné válhat a Nemzetbiztonsági Hivatal, mert több vezetőt indoklás nélkül küldtek el a szervezettől, ezért pedig a felelősség az ezt irányító minisztert terheli - mondta az InfoRádiónak az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes tagja.

Demeter Ervin úgy véli: a politikai hovatartozás hangsúlyozása már a vezetői beosztások elnyerésénél is elengedhetetlenné válik, ez egy demokráciában elfogadhatatlan.

A politikus hozzátette: biztonsági szolgálatoknál bevett gyakorlat, hogy akiktől megválnak, azokkal igyekeznek jó viszonyban maradni, a rossz viszony ugyanis a későbbiekben kockázatokat rejthet.

Most szinte minden vezetőt indoklás nélkül állítottak fel, ami problémákhoz vezethet - tette hozzá.Szilvásy György, még a titkosszolgálatokat is felügyelő kancelláriaminiszterként több alkalommal is olyan politikai kijelentéseket tett, amelyek valóságtartalmát az ellenzék megkérdőjelezte.

Tavaly novemberben például bejelentette: az '56-os forradalom leverésének napján (november 4-én) bizonyos szélsőjobboldali csoportok rendzavarásra készülnek. Idén februárban azt közölte, hogy szélsőségesek március 15-én állami vezetők meggyilkolását tervezik. Ezért maradt a még október 23-án felállított kordon a nemzeti ünnep idején is a Kossuth téren.

Ebben az ügyben Szilvásy György nyilatkozatai alapján a Fidesz feljelentést tett államellenes-, illetve terrorcselekmények előkészületének gyanúja miatt a legfőbb ügyésznél, majd kezdeményezték a kancelláriaminiszter kihallgatását.

Áprilisban kiderült, hogy a vám- és pénzügyőrség az Egymásért Egy-Másért Alapítványhoz kapcsolódó csempészési ügyben hét személyt gyanúsít azzal, hogy 8.500 tonna, az országba behozott élelmiszer után nem fizettek meg összesen 1,22 milliárd forint áfát és vámot.

Lapértesülések szerint az alapítvány döntéshozó szervében, a kuratóriumában több olyan ember is volt, aki a titkosszolgálatok egykori vagy jelenlegi alkalmazottja. Az alapítvány Szilvásy György testvéreivel is kapcsolatot keresett, egyiköjüket szakértőként megbízásokkal látta el, a másikuk által vezetett kórháznak pedig élelmiszert adott el.

Demeter Ervin, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes tagja ekkor kijelentette, hogy Szilvásy György alkalmatlan a titkosszolgálatok vezetésére.

Májusban felmentését kérte a miniszterelnöknél Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója. A távirati iroda információi szerint Galambos elsősorban azzal az indokkal kérte a felmentését, hogy az utóbbi időben többször érte jogos kritika a hivatalt.

Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyében maga Szilvásy György indított vizsgálatot az NBH-nál.

Az ellenőrzés június elejére felderítette, hogy a hivatal vezetése és az alapítvány vezetői között volt személyes kapcsolat, de a hivatal vezetői nem követtek el törvénytelenséget, és nem próbálták megakadályozni az alapítvánnyal szembeni büntetőeljárást.

Szilvásy György július elseje óta a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszter.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×