eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Élőlánc: Veszélyben a nemzet vagyona

Közéleti személyiségek nyílt levélben fordultak az országgyűlési képviselőkhöz, hogy ne támogassák az állami vagyonról szóló törvényjavaslatot, mert az szerintük alkotmányellenes, és súlyos veszélyt jelent a nemzet számára.

A nemzet vagyona nem a kormány tulajdona, amelyet belátása szerint kezelhet, hanem az Országgyűlésnek kellene rendelkeznie felette kétharmados többséggel - véli az Élőlánc Magyarországért mozgalom elnökség tagja.

Lányi András az InfoRádióban elmondta: a vagyontörvény mostani tervezete nem felel meg ennek az elvnek, mivel a nemzet vagyona egy részvénytársaságba kerülne, amelyet a kormányfő felügyelne.

Ez alkotmánysértő, mert nem gondoskodik a közvagyon védelméről - tette hozzá az elnökségi tag.

Ha a törvényt ebben a formájában fogadja el az Országgyűlés, akkor a már valószínűleg ugrásra készen álló befektetők felvásárolják a nemzeti vagyont - mondta Lányi András.

Szerinte ebben az esetben hiába semmisítené meg az Alkotmánybíróság a jogszabályt, a magánjogi szerződések érvényben maradnának - vélekedett.

Lányi András közölte: most kell tiltakozni, ezért írtak levelet a képviselőknek, amelyben arra kérik őket, hogy "vonassák vissza" a javaslatot.

A részvénytársasági formának az üzleti életben van a helye. Az rt. nem demokratikusan választott testület - mondta.

A Fidesz sem támogatja a javaslatot

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője közölte: pártja sem ért egyet a törvényjavaslattal.

Emlékeztetett: a Fidesz már az első voksolás alkalmával is a törvény ellen szavazott, mivel azt a kiárusítás egyik formájának tekinti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×