eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Cáfolja az OEP a gyógyszergyártók állítását

Kiszámíthatatlanná teszi a gyógyszerfelírást, ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár havonta megváltoztatja a fix összegű állami támogatásban részesülő készítmények listáját - állítja két szakmai szervezet. A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete már múlt héten közleményben tiltakozott az OEP-nél, a szakminisztériumnál és az Egészségbiztosítási Felügyeletnél, de még nem kaptak választ - mondta az InfoRádiónak az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója.

A betegre hárulnak a többletköltségek, ha a gyógyszergyártó nem tudja követni a támogatások változását - mondta az InfoRádiónak az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója.

Bidló Judit közölte: amennyiben a gyógyszergyártónak van lehetősége az ár mérséklésére, a betegek számára is kevesebbe kerülhetnek a készítmények.

Hozzátette: egy júliusi rendeletmódosítás szerint háromhavonta változnának a támogatások és a gyógyszerek térítési díjai, nemrégiben azonban kiderült, hogy október elseje után novemberben is megváltoztatná a fix összegű állami támogatásban részesülő készítmények listáját az egészségbiztosító.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója szerint ez arra utal, hogy az OEP a negyedévi helyett havi gyakorlatra szeretne átállni, ez azonban követhetetlenné tenné az orvosok és a betegek számára is a gyógyszerek árának nyomon követését.

"Ez azt jelentené, hogy havonta minden egyes alkalommal, amikor a beteg orvoshoz megy, gyakorlatilag gyógyszert kellene váltania" - jelentette ki Bidló Judit.

A szakmai szervezet igazgatója úgy véli, hogy az egészségügyi kormányzat nagyon szeretné, ha a gyógyszerkassza hiánya idén a lehető legalacsonyabb lenne, és ezért sok minden mást is hajlandó feláldozni.

Az innovatív gyógyszergyártók az OEP mellett megkeresték az ügyben az egészségügyi tárcát és az Egészségbiztosítási Felügyeletet is, reakció azonban a szervezetektől egyelőre nem érkezett - mondta Bidló Judit.AZ OEP visszautasít

Az egészségbiztosító nem havonta, hanem a törvénynek megfelelően negyedévente vizsgálja felül a gyógyszerek fix állami támogatását - olvasható az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleményében.

Az OEP leszögezi: a gyógyszergyártói szövetségek állításával szemben nem tervezik, hogy átállnak a havi felülvizsgálatra.

Hozzáteszi azonban, hogy egyszer valóban eltértek ettől a gyakorlattól, mert a törvény erre kötelezte őket.

A jogszabályok szerint ugyanis az egészségbiztosító meghatározhatja az új támogatás életbe lépésének kezdőnapját.

A november 1-jétől hatályos úgynevezett fixesítést az augusztus elsejétől megváltozott jogszabályok írták elő az OEP számára, ez indokolta az egyszeri eltérést a negyedéves kihirdetéstől.

Az egészségbiztosító közleménye kiemeli, hogy idén több mint kétezer árcsökkentés történt a fixesítési eljárásoknak köszönhetően. Az első 8 milliárd, a második 3 milliárd, a harmadik szintén 3 milliárd forintos megtakarítást jelentett a lakosságnak.

A november 1-jétől hatályos gyógyszerlistán közel száz termék árát csökkentették a forgalmazók, ami a betegek számára 2 és fél milliárd forintos megtakarítást eredményez - állítja az OEP, amely közleményében hangsúlyozza, hogy az egészségbiztosító erősíteni akarja a gyógyszergyártók és a forgalmazók piaci versenyét.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×