eur:
389.07
usd:
361.94
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

A Magyar Gárda külföldi szemmel: "Az ember már-már megpukkad a röhögéstől"

A nagy európai újságok szinte kivétel nélkül mind foglalkoznak a hétvégén megalakult Magyar Gárdával. A lapok szerint a társadalom radikalizálódása egész Kelet-Európában megfigyelhető.

A tekintélyes európai lapok mind a fasizmussal és a nácizmussal hozzák összefüggésbe a szombaton a Budai Várban megalakult Magyar Gárdát.

A legolvasottabb cseh napilap szerint az alakuló ülés emlékeztetett a náci Németországgal barátkozó nacionalista magyar kormány rövid időszakára.

A Mladá Fronta Dnes szerint a gárdát életre hívó Jobbik antiszemita, romaellenes és homofób hangulatokat kelt.

Mit csinál Vona Gábor szabadidejében?

Nagy terjedelemben foglalkozott a Magyar Gárdával az osztrák sajtó is. A Die Presse szerint a csoport fesztelenül használja a nemzetiszocialista jelképeket.

A liberális Der Standard pedig portrécikket közölt Vona Gáborról, a Jobbik elnökéről, akitől szerintük éppenséggel lehet félni, de a múltját tekintve nem is tudni, hogy voltaképpen mit is csinál, amikor nem a gárdát vezényli.

Fenyegetett magyar demokrácia

A német Die Welt "Magyarország demokráciáját fenyegetés éri" címmel közölt írást. A konzervatív lap szerint itt egy rasszista polgárháborús hadsereg csírasejtje keletkezik, a fegyverhasználat lehetősége pedig megrendíti az állam erőszakmonopóliumát.

A Süddeutsche Zeitung - amellett, hogy elítéli a Magyar Gárda megalakulását - megjegyzi, hogy a radikalizálódás egész Kelet-Európában megfigyelhető.

A liberális müncheni lap azt írja, mozgósítási faktorként a háttérben széles társadalmi egyetértés létezik, s többnyire egy polgári párt is, karizmatikus, a szavakkal bánni tudó vezetővel az élen, amely a szélsőjobbtól még el is határolódik.

"Az ember már-már megpukkad a röhögéstől"

A Magyar Gárda vezetője többször is azt nyilatkozta, hogy Magyarországnak meg kell magát védenie Szlovákiától is. A pozsonyi SME pont ezt a kijelentést lovagolta meg.

"Az ember 'már-már megpukkad a röhögéstől', ha elképzeli, amint 56 ember lövészárkokban várja Ján Slota 'Budapest lerombolására utasított tankjait'" - írja a szlovák liberális lap.

A pozsonyi Pravda szerint a Magyar Gárda létrejötte jól mutatja Magyarország demokratikus rendjének gyenge pontjait. A lap megjegyzi ugyanakkor, hogy a Jobbik két százalékos támogatottsága azt jelenti, hogy nincs komoly társadalmi bázisa a félkatonai alakulatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedden nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×