eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Érdekeket sért a rákbetegek színvonalas gyógyítása"

A magyarországi rákbetegek színvonalas gyógyítása kizárólag európai színvonalú, és az Európai Unió által is akkreditált onkológiai centrumokban képzelhető el, ezért most ezek kialakítása zajlik, annak ellenére, hogy a folyamat rengeteg érdeket sért - mondta az InfoRádiónak az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-főorvosa. A nemzeti rákellenes programot is jegyző Kásler Miklóst a Magyar Köztársasági Érdemrendje Középkeresztjével tüntette ki Sólyom László köztársasági elnök.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezte, hogy minden ország dolgozza ki a maga rákellenes programját. Az akcióhoz Magyarország is csatlakozott, és az így elkészült Nemzeti Rákellenes Program 2006-ban kormányprogram lett, így kormányzati támogatást is kapott - mondta az InfoRádiónak Kásler Miklós.

Az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-főorvosa közölte: a magyar programot nemzetközileg is magasra értékelték, figyelembe vették a WHO irányelveinek kidolgozásánál, és kvalifikálta a UICC, egy nagy nemzetközi rákellenes szervezet.

A program legfontosabb megvalósult elemei között van az onkoterápiás protokoll, amelyet Európában elsőként Magyarországon vezettek be, emellett 1998-ban megjelent az első onkológiai egyetemi tankönyv. Lényeges volt a sugárterápia fejlesztése, a vastag- és végbélrákszűrés modelljellegű, valamint az emlőrák népességszintű szűrése.

Egyelőre azonban nem történt meg a struktúra - egy központi intézet, és a lakosságszámnak megfelelő, speciálisan képzett embereket tömörítő regionális, illetve megyei onkológiai centrumok - kialakítása - tette hozzá Kásler Miklós.

Perifériás érdekek

A szakértő elmondta: hamarosan akkreditálják a teljes európai onkológiai ellátórendszert, az első négy intézmény között lesz az Országos Onkológiai Intézet, ez azonban perifériás érdekeket is sért.
"Rengeteg az álszakértő, és a perifériás érdekek mellett érvelő úgynevezett szakértő ebben a kérdésben" - jelentette ki az Országos Onkológiai Intézet vezetője.

Itt rendkívül nagy a tét, rákos betegségről van szó, a hiba lehetőségét pedig minimalizálni kell. Ennek a módszere pedig a centralizálás - fűzte hozzá Kásler Miklós.

Ezután a magyarországi betegek rendkívül drága és hatásos terápiákat kaphatnak majd, ezeket a kezeléseket azonban csak az onkológiai teamek adhatják meg nekik - mondta.

"Pontosan tudom, mit kell tenni ahhoz, hogy a betegek jól járjanak: nőjön a túlélési esélyük, vagy a lehetőségük arra, hogy emberhez méltó körülmények között éljenek" - közölte a szakértő.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×