eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A frakcióvezetőkkel egyeztet a jövő héten az államfő

Valószínűleg a jövő héten egyeztetnek a parlamenti pártok az államfővel - tudta meg az InfoRádió. A Köztársasági Elnök még szombaton, egy lapinterjúban jelezte: a költségvetési szabályok megújítását, azok betartását felügyelő és kikényszerítő szervet szeretne létrehozni. A pártok már jelezték: készek az egyeztetésre.

A frakcióvezetőket várja a Sándor-palotába az államfő - tudta meg az Inforádió a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai Elemző Főosztályának vezetőjétől.

Kumin Ferenc elmondta: az időpontról még tartanak az egyeztetések, azt azonban valószínűnek nevezte, hogy a jövő hét folyamán ülnek le tárgyalni.

Sólyom László elnök a szombati Magyar Hirlapban megjelent interjújában közölte: alkotmányos keretek közé szeretné szorítani a költségvetést.

Azaz nem csak a szabályokat újítaná meg, hanem egy oylan testületet is életre hívna, amely ellenőrzi és kikényszeríti a költségvetésben foglaltakat.

Az államfő szerint erre most az ellenzéknél és a kormányoldalon is van hajlandóság. Mint fogalmazott: a törékeny konszenzust szeretné kihasználni, amikor egy asztalhoz ültetné a pártok képviselőit.

Sólyom László fllhívta arra is a fegyelmet, hogy az elnök nem békebíró, vagy közvetítő a pártok között, de a szabályozott költségvetést az ország jövője szempontjából fontosnak tartja.

Szerinte így lehet megoldani a túlköltekezés jelentette gondot. A parlamenti pártok már jelezték, készek az egyeztetésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×