eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Élelmiszer-botrány: szerdára lesz eredménye a vizsgálatoknak

Szerdán lesz eredménye a dioxinnal fertőzött guar gumit tartalmazó termékek vizsgálatának - mondta az InfoRádiónak az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője. Búza László kiemelte: szombat óta több élelmiszeripari vállalat önként jelentkezett a termékvizsgálatra. A szakértő arra figyelmeztet, hogy a vizsgálat lezárultáig senki se fogyasszon E 412-es adalékanyagot tartalmazó élelmiszert.

Szerdán lesz eredménye a dioxinnal fertőzött guar gumit tartalmazó termékek vizsgálatának - közölte az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője.

Búza László az InfoRádióban elmondta: szombat óta több élelmiszeripari vállalat önként jelentkezett a termékvizsgálatra.

A vizsgálatok három és fél-négyig tartanak - tette hozzá. Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője kifejtette, hogy a 4-5 kilogrammos mintákból grammnyi mennyiséget kell kinyerniük a vizsgálathoz a dúsítási folyamat során.

A vizsgálatra jelentkezett nagy cégek esetében sem lehet rövidebb ez az idő, ugyanis európai szabvány határozza meg - emelte ki Búza László.

Az eredményeket a www.oevi.hu honlapon közli az igazgatóság.

Vissza lehet kérni a termék árát

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára korábban azt mondta: a kereskedő a nyugta ellenében köteles a termék árát visszafizetni, ha bebizonyosodik, hogy az áruban az Indiából származó szennyezett adalékanyag van.

Vámos György felhívta a figyelmet arra, hogy a guar gumit tartalmazó élelmiszerek egy része továbbra is forgalmazható, ha azokban nem mutattak ki egészségre káros anyagot.

200 ezer vállalkozáshoz kerülhetett a szállítmányból

Az országos főállatorvos hangsúlyozta, hogy a becslések szerint akár 200 ezer vállalkozáshoz kerülhetett az Indiából származó szállítmányból. Süth Miklós arra kérte a lakosságot, hogy a vizsgálatok végéig ne fogyasszanak, illetve ne használjanak E-412-vel jelölt élelmiszert, gyógyszert és takarmányt.

A guar gumi a legveszélytelenebb élelmiszeripari adalékanyag, éppen ezért nagyon széles körben elterjedt. Használják lekvárok, szörpök, szószok gyártásakor, a sütőiparban a tészta alapanyagába is kevernek belőle. A töltelékes tészták esetében például arra használják, hogy a töltelék ne folyjon ki, de megjelenik a tej-, a hús-, a papír- és a textiliparban is.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×