eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Élelmiszer-botrány: a blokk és a termék is kell a visszaváltáshoz

Nemcsak a blokkra, hanem a termékre is szükség van akkor, ha valaki egy bizonyítottan szennyezett guar-gumit tartalmazó árut akar visszaváltani a boltban - mondta az InfoRádiónak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György. Tóth Gábor élelmiszermérnök közölte: az emberek eddig is tonna számra fogyasztottak guar-gumit, ugyanis alig van olyan termék, amelyik nem tartalmazza. A szakember szerint az emberi szervezet számára nem káros az adalékanyag, de ha szennyeződik, veszélyes lehet.

A vásárlók a kereskedőknél reklamálhatnak, ha egy bizonyítottan szennyezett guar-gumit tartalmazó árut akarnak visszaváltani - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György az InfoRádióban közölte, hogy a kereskedő a nyugta és a termék ellenében köteles a vételárat visszafizetni, ha bebizonyosodik, hogy az áruban az Indiából származó szennyezett adalékanyag van. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt kéri a vásárlóktól, hogy mindenki őrizze meg a blokkokat.

A káros anyagot tartalmazó árukat azonnal kivonják a forgalomból - hangsúlyozta. A főtitkár kifejtette, hogy a kereskedők akkor kötelesek a terméket kivonni, ha ezt a megfelelő vizsgálatok alapján a gyártó vagy az érintett szakhatóság jelzi.

Vámos György kiemelte, előfordulhat, hogy bizonyos gyártási időszakok esnek majd a visszavonási kötelezettség alá. A guar-gumit tartalmazó élelmiszerek továbbra is árusíthatóak, ha azokban nem mutattak ki egészségre káros anyagot - mondta el a főtitkár.

Az eset bejelentése óta az tapasztalható, hogy a vásárlók átnézik a termékek csomagolását - közölte a főtitkár. Hozzátette: azt egyelőre nem tudni, milyen változás történt a forgalomban.

Szerdán lesz eredménye a dioxinnal fertőzött guar-gumi miatt elrendelt vizsgálatnak - közölte az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője. Búza László elmondta: szombat óta több élelmiszeripari vállalat önként jelentkezett a termékvizsgálatra. Az eredményeket a www.oevi.hu honlapon közli az igazgatóság.A guar gumi közömbös anyag az emberi szervezetre, káros hatásáról nem lehet tudni - hangsúlyozta Tóth Gábor élelmiszermérnök.

A szakember az InfoRádiónak elmondta, hogy a guar gumi jól alkalmazható állományjavítóként, és segít abban, hogy például egy gyümölcsléből ne váljanak ki a rostok. Alkalmazása a csecsemők és kisgyermekek táplálkozásában is megengedett - tette hozzá Tóth Gábor.

Az élelmiszermérnök ugyanakkor kiemelte, hogy az adalékanyag szennyezett lehet, ha nem tisztítják meg jól a guar gumit. Az anyag tisztítása gazdaságtalan és nagyon nehezen megvalósítható, így a vele együtt érkező szennyeződések komoly kockázatot jelenthetnek - hangsúlyozta a szakember.

Tóth Gábor szerint azt nem lehet megjósolni, hogy milyen káros anyag, baktérium vagy vírus érkezhetett be az országba.

Fel kell készülni arra, hogy a Törökországtól keletre fekvő, gyenge higiéniájú országokból érkező anyagokkal akár rákkeltő vagy allergén komponensek átkerülnek az élelmiszerekbe - közölte az élelmiszermérnök.

A témáról bővebben szombaton 11 órától hallhatnak az InfoRádió gasztronómiai műsorában, a Tálalóban.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×