eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Autólopás helyett lízing - lapszemle

A szervezett bűnözők egyre inkább rátalálnak a lízing adta "lehetőségekre": sokkal könnyebb úgy elvinni egy autót, ha a kulcsa is náluk van. Márpedig a lízingcsalással ez megoldható - állítják a lízingtársaságok.

A Napi Gazdaságban arról olvashatnak, hogy a hazai lízingtársaságok címjegyzéket köröztetnek egymás között: hajléktalanszállók, illetve olyan lakások kerülnek fel a listára, amelyekbe akár 30-40 magánszemélyt is bejelentettek. Egyre gyakoribb ugyanis, hogy hajléktalanok irataival vásárolnak minimális önerő mellett gépkocsikat. De ez - állítják a lízingcégek - csak a jéghegy csúcsa.

Hamarosan újra lecserélhetik a "cégtáblákat" a Rendészeti Biztonsági Szolgálatnál, és a szervezetet szeptembertől ismét Készenléti Rendőrségnek nevezik majd - értesült a Népszabadság. A Rebiszt Lamperth Mónika belügyminisztersége idején hozták létre. A "rohamrendőröket" és a speciális egységeket (a kommandót és a tűzszerész szolgálatot), a Repülőtéri Biztonsági Szolgálatot, az ORFK Légi rendészeti Parancsnokságát, az akkor még csak szerveződő autópálya-rendőrséget, az állami futárszolgálatot s az egykor a BRFK-hoz tartozó lovas alosztályt magába olvasztó szervezettől hatékonyabb működést vártak. A három éve milliárdos költséggel végrehajtott átszervezést tehát most részben visszacsinálják, ugyanazzal az indokkal: a hatékonyabb működés érdekében.

A Magyar Nemzet szerint mindenét eladná a MÁV. Az értékes irodaháztól a vágányok menti nadrágszíjparcelláig több mint 130 ezer ingatlan található szerte az országban, amelyeknek tulajdonosa vagy használója az állami vasúttársaság. Ennek a hatalmas ingatlan vagyonnak a kezelése, fejlesztése, nyilvántartása hozzá nem értő, alkalmatlan szervezetek kezében van - állítja egy belső munkaanyag, miközben a vezérigazgatóság tervei szerint a MÁV a közeljövőben ingatlanjai árából teremti elő a fejlesztéséhez szükséges források egy részét.

Az Index.hu a Bács-Kiskun Onlinera hivatkozva azt írja, hogy rettenetes élményben volt része egy kecskeméti házaspárnak, alig másfél óra alvás után ugyanis arra ébredtek, hogy drága mobiltelefonjukból egy robbanással kirepült az akkumulátor, nekicsapódott a falnak, majd lyukat égetett a szőnyegbe. A hírportál beszámolója szerint szombat hajnalban fél kettő körül kikapcsolt állapotban dugták rá a töltőre a készüléket, amelyet 2006. májusában vásároltak. Soha nem hibásodott meg, nem volt szervizben, és úgy tudják, hogy minden tartozéka eredeti. Talán szerencséjük volt, nyár elején ugyanis egy kínai fiatalember az életét vesztette, amikor a zsebében felrobbant a mobilja. A kínai rendőrség szerint az akku silány minőségű hamisítvány volt, amely nem ment át a biztonsági teszteken.

A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy több mint másfél milliárd forinttal támogatott 62 ezer rászoruló családot tavaly a Hálózat a Budapesti Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítvány. A teljes összegből valamivel több, mint egymilliárd forintot közműdíj-kompenzációra, csaknem félmilliárdot pedig a téli lakásrezsi kiegészítésére fordíthattak a kérelmezők - derül ki az alapítvány közhasznú jelentéséből. Úgynevezett fővárosi támogatásként 116 millió forintot "osztottak ki", hátralékkiegyenlítésre pedig 107 millió forintot kaptak a rossz szociális helyzetben élők. Az alapítvány fennállásának csaknem egy évtizedes gyakorlata szerint a támogatást nem készpénzben kapják meg a jogosultak, hanem jóváírásként: a közműszámlán jelenik meg a megítélt összeg.

A Magyar Nemzet szerint ma még nem sokat ér, a határidős piacon azonban már most magas áron cserélnek gazdát a szén-dioxid-kvóták. Az Európai Unió a jövőre kezdődő kibocsátási periódusban meglehetősen szűkre szabta, hogy a szennyező cégek mennyi szén-dioxidot engedhetnek a levegőbe, ezért sokan már most kvótát vásárolnak maguknak a hiányos esztendőkre.

Az Index.hu arról ír, hogy Usztics Mátyás nem ér rá, így Stohl András játssza majd az ember-közelibb rendőrt az MTV új magyar sorozatában. Bencze József országos rendőrfőkapitány a Tűzvonalban című magyar krimi forgatáson járt. Pletykák szerint akár magát is játszhatná a szeptemberben képernyőre kerülő sorozat néhány jelenetében.

A Világgazdaság a PricewaterhouseCoopers tanulmánya alapján azt írja, hogy megalapozott alkotmányossági aggályok merülhetnek föl a gyógyszer-gazdaságossági törvénynél, így elképzelhető, hogy a külföldi gyógyszercégek hazai vállalatainak visszajár majd az APEH-nek átutalt pénz. Igaz, ez jócskán elmarad a korábban várttól: június végéig "csak" 3,8 milliárd forintra rúgott az ebből befolyt összeg. Mindenesetre a gyógyszercégek a pénzügyminiszterhez fordultak, mert szerintük, ha a jövő évi gyógyszerkasszát az ideinek megfelelő nagyságúra tervezik, az nem lesz elég az orvosságok árának tb-támogatására.

Egyetlen hónap alatt csaknem 2 százalékkal drágult átlagosan a Pénzcentrum.hu havi rendszerességgel górcső alá vett árukosara a vizsgált üzletekben. Az elgondolkodtató eredményekhez nagyban hozzájárult a Tesco kosarukra vetített majdnem 5 százalékos áremelése, de önmagában döbbenetesen hat a kenyér 1 hónap alatt bekövetkezett 8 százalékos átlagos drágulása is, miközben a vizsgált egységek közötti árkülönbség alapján akad olyan üzlet, ahol a legalacsonyabb ár kétszereséért szerezhetjük be a kenyeret.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×