eur:
388.35
usd:
360.48
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"A tételes vámvizsgálat sem lehet megalázó"

Az állampolgári jogok biztosához fordul egy bajai házaspár, mert állításuk szerint megalázták őket a tételes vámvizsgálatkor a magyar vámosok a bácsalmási határátkelőhelyen. A panasz után elvégzett hatósági vizsgálat nem állapított meg szabályszegést - mondta el az InfoRádiónak Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.

Bármikor elrendelheti a szolgálatban lévő pénzügyőr egy-egy jármű vagy utas tételes vámvizsgálatát, ha felmerül a gyanú, hogy illegális árut találnak - mondta el az InfoRádiónak Sipos Jenő.

A tételes vámvizsgálat attól függő, hogy milyen járműről van szó. A kamionokat röntgennel világítják át, és ha szükséges, akkor kipakoltatják, és egyesével átvizsgálják az árut. Személyautónál az utasok csomagjának, adott esetben a ruházatának átvizsgálását jelenti.

Semmiképpen nem lehet megalázó a vizsgálat, és minden ilyen irányú bejelentést kivizsgálnak. A pénzügyőrök mindig arra törekszenek, hogy a vizsgálat személyiségi vagy egyéb jogot ne sértsen, és a lehető legszabályosabb legyen. A vámvizsgálatokhoz képest egyébként elenyésző számban érkeznek csak kifogások a VPOP-hez.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×