eur:
389.39
usd:
361.75
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A Fidesz hat pontja

A Fidesz elnöksége szerint hat olyan pont van a kormány egészségügyi koncepciójában, amelyek mutatják, hogy az átalakítás után a betegek korlátozottan férhetnek majd hozzá az ellátáshoz.

Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke azt mondta: az elnökség szerint emelkedni fog a fizetendő társadalombiztosítás összege, és számítani kell arra is, hogy felborul az esélyegyenlőség az ellátásban.

Hangsúlyozta: a nemzetközi tapasztalat azt mutatja, hogy a magánbiztosítók a bevételeik 20-25 százalékát fordítják a működésükre, míg a most működő állami biztosító mindössze 2-3 százalékot költ erre. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy ugyanazt a színvonalat csak emelkedő járulákok mellett tudják tartani.

"Az az alapjog, amit az elmúlt években, évtizedekben garantált nekünk a magyar egészségbiztosítási rendszer, sőt (...) a magyar alkotmány is (....), a kormány koncepcióváltása miatt a jövőben ahhoz fog vezetni, hogy a társadalom végzetes és végleges módon ketté szakad. Hat olyan pontot találtunk a kormány koncepciójában, amely azt valósítja meg, hogy a betegek ellátáshoz való hozzáférését valamilyen szempontból korlátozni fogja" - fogalmazott a Fidesz alelnöke.

Varga Mihály hozzátette: a legjobban kereső 10-15 százalékon kívül mindenki más ellátása veszélybe kerül.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: ezek alapján a Fidesz elnöksége úgy véli: a jövőben az egészségügyi ellátás nem jog, hanem kiváltság lesz.

MSZP: marad az egységes járulékfizetés

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke szerint a társadalombiztosítási-rendszer átalakítása után is egységes járulékfizetés lesz, a jelenlegi mérték pedig nem növekszik.

Kökény Mihály az InfoRádiónak azt mondta: a stratégiai befektetők a hatékonyabb működés miatt lépnek be az egészségügyi rendszerbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×