eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Már várja a betegeket az Állami Egészségügyi Központ

Megkezdte működését az Állami Egészségügyi Központ. A több fővárosi kórház összevonásával létrejött intézmény közel 1.200 aktív ággyal működik, egyes szakmákban 2 millió beteget lát el.

Vasárnap hivatalosan is megalakult az Állami Egészségügyi Központ. Az intézmény a Honvédelmi Minisztérium, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium egészségügyi intézményei, az Országos Gyógyintézeti Központ és a két fővárosi MÁV-kórház feladatait veszi át.

A betegeket összesen 1.156 aktív ágyon látják el, ami mintegy fele az elődintézményekben működő ágyaknak.

Győrfi István, az átszervezésért felelős miniszteri biztos korábban az InfoRádióban elmondta: a kórház két telephelyen folytatja majd az aktív fekvő- és járóbeteg ellátást: a Róbert Károly körúton nemrég elkészült új, a korábbi Honvéd kórház számára készült épület, és a Podmaniczky utcán, ahol korábban a MÁV-kórház működött.

A Róbert Károly körúton lesz a sürgősségi ellátás, a traumatológiai, az ideggyógyászati, a szájsebészeti és a pszichiátriai osztály, míg a Podmaniczky utcában a szülészet-nőgyógyászat, a csecsemő- és gyermekgyógyászat, a fül-orr-gégészet, a bőrgyógyászat, a szemészet, az ortopédia, az onkológia, valamint a reumatológia. Mindkét telephelyen lesz belgyógyászat, sebészet, urológia és intenzív ellátás.

A Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó intézmény főigazgatója Szilvásy István lett, aki korábban a BM-kórház vezetője volt.

Az egészségügyi központ az elődintézményeknél több beteget lát majd el. A hivatásos állományúak és a vasúti dolgozókon túl idetartozik a teljes XIII. kerület, ami mintegy 108-110 ezer ember jelent, de itt látják el a III., IV., V., VI., a XIV., XV., valamint XVI. kerületet is, a kórház sürgősségi betegellátási osztálya pedig Észak-Pest ellátásáért felel.

A központ 2.800 dolgozót foglalkoztat, ez azt jelenti, hogy mintegy 2.400 álláshely szűnt meg az összevonás miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×