eur:
388.98
usd:
360.61
bux:
68021.19
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Tíz-húsz évet visszamentünk az időben"

A gyógyászati segédeszközökre fordított pénzösszeg, és a támogatási kulcsok emelését kéri a kormánytól több betegszervezet és az orvostechnikai eszközöket gyártók illetve forgalmazók. Az Egészségügyi Minisztérium szerint szükséges a korrekció, a tárca szakállamtitkára mihamarabbi megoldást ígért.

A gyógyászati segédeszközök támogatásának decemberi csökkentésével a betegek terhei a többszörösére emelkedtek a betegszervezetek képviselői szerint.

Az orvostechnikai eszközök gyártóinak és forgalmazóinak szövetsége úgy becsüli: a betegek éves költsége 100-150 ezer forinttal emelkedett.

Hornyák László a szervezet elnöke azt mondta: a legnagyobb gond, hogy az ellátás ellehetetlenült, illetve, hogy a reform céljaival az intézkedések alapvetően ellentétesek.

"Nagyon sok beteg küzd krónikus sebekkel. Ezekre nagyon korszerű kötszerek vannak, vízalapú, hidroaktív kötszercsalád, ami hatalmas áttörés volt, hiszen a beteg például zuhanyozni tud a sebbel. A betegek a támogatás változása után ezt nem tudták megvenni. Gyakorlatilag 10-20 évet visszamentünk az időben, amikor csak a pólya volt, ami ha megszárad, beleszárad a sebbe. Nagyon sok területen nem bírták kifizetni" - fogalmazott Hornyák László.

Baraczka Mariann, az egészségügyi minisztérium szakállamtitkára elismerte, hogy korrekcióra szükség van, az lnfoRádió kérdésére elmondta: a december óta 70 és 50 százalékra csökkentett 85 százalékos támogatáson változtatnak. Egyes termékeknél emelik a kulcsokat.

"Gőzerővel számolunk. Minden támogatás növelés a forgalom növekedésével jár együtt. Ezt be kell kalkulálni a végösszegbe. Nekünk is az a célunk, hogy ott nőjön a támogatás, ahol az ténylegesen szükséges" - mondta Baraczka Mariann.

A betegszervezetek szerint a támogatási kulcsok csökkentése a fogyatékkal élőket és a megváltozott munkaképességűeket sújtja a leginkább.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×