eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Nem alkotmányos, hanem politikai válság van Magyarországon"

Politikai és nem alkotmányos válság van Magyarországon- vélekedett az InfoRádiónak Lánczi András. A filozófus, egyetemi tanár az "Alkotmányosság alkonya" című konferencia kapcsán úgy vélte: a politikai erők között teljesen hiányzik a bizalom.

Az alkotmánnyal nincs probléma, a rendszerváltáskor módosított alaptörvény struktúrája, tartalma továbbra is alkalmas arra, hogy keretet adjon a magyar belpolitikának - vélekedett az InfoRádiónak nyilatkozva Lánczi András.

Ha alkotmányos válság lenne, az azt jelentené, hogy a hatalmi struktúrával lenne baj, vagy annak az alkalmazásával - ez utóbbival kapcsolatban egyénként valóban felvetődik egy sor kérdés - tette hozzá.

A filozófus szerint bizalmi válság van, ami mindig a politikai válság legbiztosabb jele.

Mivel a politikai tágabb, mint az alkotmány, illetve az alkotmányosság fogalma, ezért a politikai válság mindenre kihat. A politikai válság azt jelenti, hogy az állam működtetése és a kormányozhatóság kerül veszélybe, mert nincs meg a minimális bizalom a politika szereplői között.

"Ez akkor sem változik meg, ha átírjuk az alkotmányt" - figyelmeztetett, emlékeztetve arra, hogy ma már nincs olyan mutató, amely szerint nem csúszna le Magyarország minden téren.

"Biztosan eljön az a pont, amikor nem lesz más választása a két legnagyobb politikai erőnek, hogy legalább a legfontosabb kérdésekben egyezségre jusson, mert ez a nemzet érdeke. Lehet, hogy ez az idő már el is jött" - hangsúlyozta Lánczi András.

Hanganyag: Póth Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×