eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Népszavazás: a Fidesz és a KDNP javára döntött az Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság a Fidesz és a KDNP korábban elutasított mindhárom kérdéséről úgy foglalt állást, hogy azok népszavazásra bocsáthatók.

Az Alkotmánybíróság a Fidesz és a KDNP javára döntött a népszavazási kérdések kapcsán, azaz a két ellenzéki párt korábban elutasított mindhárom kérdéséről úgy foglalt állást, hogy azok népszavazásra bocsáthatók.

A testület ezzel megsemmisítette az Országos Választási Bizottságnak a vizitdíj, a kórházi napidíj, valamint a képzési hozzájárulásra vonatkozó népszavazási kezdeményezések aláírásgyűjtő ívének hitelesítését megtagadó határozatát.

Bihari Mihály elnök a döntés kapcsán kifejtette: ezeket a határozatokat illetően új eljárásra kötelezte a testület az OVB-t.

Az elnök úgy fogalmazott: jelentős eleme a döntésnek, hogy az indokolásba belevették: a testület döntése mindenkire kötelező, akármilyen hatáskörben hoz döntést. Ez azt jelenti, hogy az OVB-nek hitelesítenie kell az aláírásgyűjtő íveket.

Pártvélemények

Az SZDSZ tudomásul veszi az Alkotmánybíróság döntését - reagált az InfoRádiónak Hankó-Faragó Miklós. A kisebbik kormánypárt képviselője hozzátette, hogy a döntés nem befolyásolja a liberálisok reformtörekvéseit, de ha megváltozik a helyzet, ahhoz alkalmazkodni kell.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) számára megnyugtató az Alkotmánybíróság döntése - tudatta a párt szóvivője.

Halász Zsuzsa közölte: "most már sem az MSZP, sem pedig az SZDSZ, valamint az irányukban elfogult OVB" nem vethet gátat annak, hogy az emberek nemet mondhassanak azokra a "mindennapjaikat sújtó" kormányzati intézkedésekre, amelyeket a választási kampányban "elhazudtak előlük".

A Fidesz arra szólítja fel az Országos Választási Bizottságot, hogy az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően és a lehető legrövidebb időn belül hitelesítse a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazási kérdések aláírásgyűjtő íveit - mondta Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke.

"Az MDF az Alkotmánybíróság mai döntését tudomásul veszi. Ugyanakkor az MDF álláspontja az, hogy a népszavazással kapcsolatban évek óta felelőtlen politikai játszma zajlik" - hangsúlyozta Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő.

Az MSZP tudomásul veszi az Alkotmánybíróság döntését - közölte Nyakó István, az MSZP szóvivője. Hangsúlyozta: az MSZP nem csak akkor tart egy határozatot törvényesnek, ha az kedvére való.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×