eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A Fidesz gyors döntést vár az OVB-től

A Fidesz felszólította az Országos Választási Bizottságot, hogy az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően és a lehető legrövidebb időn belül hitelesítse a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazási kérdések aláírásgyűjtő íveit - mondta Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke.

Pokorni Zoltán emellett arra kérte az OVB-t, ne a rendelkezésére álló kétszer 15, vagyis harminc nap múlva, hanem a közlöny megjelenését követő napon hozzon döntést a népszavazási kérdések ügyében.

Mint mondta: ez azért fontos, mert ha az OVB kihasználja a harminc napot, és egy "készenlétben álló kormánypárti aktivista" megtámadja a döntést, akkor az Alkotmánybíróság az ítélkezési szünet miatt már csak ősszel tud határozni az ügyben.

"Talán annyi sportszerűség van bennük, hogy ezt az utolsó trükköt nem játsszák ki" - jegyezte meg a politikus, aki szerint az Ab mostani döntése azt is jelenti, hogy OVB elnöke, Szigeti Péter és a testület kormánypárti tagjai politikailag elfogult módon, jogilag hibás döntéseket hoztak, és most lelepleződtek.

A politikus kérdésre válaszolva azt mondta: kicsi az esélye annak, hogy még az idén lebonyolíthatják a hatkérdéses népszavazást, szerinte inkább jövő év első harmadában lesz megtartható.

A Fidesz alelnöke arra kérdésre, elkezdik-e az aláírásgyűjtést a korábban már jóváhagyott három népszavazási kérdésben, amelynek gyűjtési határideje július 9-én lejár, azt mondta: nem több, hanem egy népszavazást szeretnének, így erre törekednek mindaddig, amíg van esély a hat kérdést együtt feltenni.

A népszavazás jogáért folytatott küzdelemben fontos ponthoz érkeztünk, de a küzdelem még hónapokig el fog tartani - értékelte az Ab döntését a politikus.

Az Ab ma arról is döntést hozott, hogy a népszavazás Alkotmányban rögzített jogát nem veheti el a hatalom, vagy a kormánnyal együttműködő választási bizottság - mondta Pokorni Zoltán.

Mint mondta, fontos lenne, ha a népszavazási kérdésekben végre elkezdődhetne az érvek küzdelme, ezért szerintük a kormány akkor járna el tisztességesen, ha vállalná a nyílt vitát, és nem próbálna ettől ügyeskedve elbújni.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×