eur:
389.61
usd:
361.92
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Képek a babakocsis tüntetésről

Édesanyák demonstráltak a Deák téri Városháza parkban az emberibb babakocsis közlekedés érdekében. Fleischer Judit, a tüntetés egyik szervezője az InfoRádiónak azt mondta: a tiltakozó akcióval a városvezetők figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy rendkívül nehéz babakocsival közlekedni Budapesten. A BKV járművek és a hivatali épületek többsége ugyanis nem akadálymentes.

Az autósok figyelmét is szerették volna felhívni a budapesti Városháza parkban tiltakozó kismamák. A tüntetést szervező Fleischer Judit azt mondta: nem csodát várnak a városvezetőktől, hanem a meglévő törvények és szabályok betartatását, szerintük már ezek is megkönnyítenék a babakocsis közlekedést.

Mint mondta, szélesíteni kellene a járdákat, az autósokkal pedig be kellene tartani a parkolási szabályokat. Gyakran ugyanis olyan szorosan parkolnak a fal mellett, hogy már egy babakocsi sem fér el mellettük. Õk akadálymentesítenék a járdalejárókat, a közterületeket és az aluljárókat is.

Fleischer Judit elmondta: neki egy 12 kilós gyermeket kell egy 8 kilós, könnyített babakocsival együtt megemelnie, ha le akar menni egy aluljáróba vagy ha megpróbál felszállni egy régi típusú buszba.

A tüntető kismamák petícióban foglalták össze követeléseiket, a petíciót pedig bevitték a Fővárosi Önkormányzathoz, ahol a közgyűlés éppen ülésezett.

Felgyorsulhat az akadálymentesítés

John Emese, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője szerint a budapesti vezetés a Combino villamosok és az alacsonypadlós buszok beszerzésével már elkezdte az akadálymentes környezet kialakítását.

A fővárosi politikus azt mondta: ez a folyamat most felgyorsulhat, mert az akadálymentesítésre uniós pénzek is rendelkezésre állnak majd. John Emese szerint azonban más módszerekkel is lehetne az intézményeket ösztönözni. Erre alkalmas lenne egy díj, amelyet a gyermekbarát intézményeknek adnának át.

A jelenlegi törvény szerint az állami középületeket 2010 végéig, míg az önkormányzati épületeket 2013-ig kellene akadálymentessé tenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×