eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Már Gyurcsány előtt a Köztársasági Õrezred morális válsága

Egyenesen a miniszterelnöknek küldött levélben hívta fel a figyelmet a Köztársasági Õrezred morális válságára a szervezet szakpszichológusa. A kiemelt rendőri egységnél több ügy is borzolja az állomány kedélyét, így például az egyik biztonsági céggel folytatott túlzott és biztonsági kockázatként értékelt kényszerű együttműködés.

A tizenöt évesek 20, a tizenhét évesek 35 százaléka dohányzik, olvasható a Népszabadságban. Az elmúlt két évtizedben folyamatosan növekedett a fiatal dohányosok száma, bár 1999 óta a kereskedőknek tilos dohányárút és szeszesitalt fiatalkorúaknak eladniuk. Hamarosan életbe lép a szigorítás: a pár tízezer forintos bírság helyett a jövedéki termékek árusításának tilalma, illetve üzletbezárás is fenyegeti a szabályszegőket. Csakhogy, a kereskedők szerint a szabály éppen úgy betarthatatlan, mint korábban. Ugyanis a forgalmazónak kétség esetén kell igazolványt kérnie. Ám ránézésre nehéz megmondani, a vásárló 16 vagy 19 éves-e. A fogyasztóvédők szerint ezért kell elkérni az igazolványt - ők ezt szeretnék általánossá tenni.

A Magyar Nemzet írásából kiderül, hogy visszautasítja és tudósokkal, valamint közgazdászokkal cáfoltatja a Balaton idegenforgalmát veszélyeztető álhíreket a régió idegenforgalmi bizottsága. A Magyar Tudományos Akadémia Tihanyi Limnológiai Intézetének neves tudósait kérte fel a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság, hogy cáfolja meg a toxikus algák megjelenéséről és a Hévizi-tó rákkeltő hatásáról szóló híreszteléseket, egy közgazdászt pedig arra kértek, ismertessék a balatoninál jóval olcsóbbnak kikiáltott adriai üdülések szállodai és éttermi árait - jelentette be legutóbbi ülésén Rosta Sándor, az idegenforgalmi szervezet elnöke.

Az Index cikkéből kiderül, hogy mivel saját parancsnokai nem méltatták válaszra, egyenesen a miniszterelnöknek küldött levélben hívta fel a figyelmet a Köztársasági Õrezred - a közjogi méltóságok védelmét is érintő - morális válságára a szervezet szakpszichológusa. A kiemelt rendőri egységnél a bűncselekmény gyanúját felvető visszaélések, az In-Kal Securityvel való túlzott és biztonsági kockázatként értékelt kényszerű együttműködés, a kiképzés elhanyagolása, a felszerelés elégtelensége és szakmailag megkérdőjelezhető beszerzése visszatérő beszédtémái az állománynak.

Újabb kompromisszumos javaslatot kíván az MSZP elé tárni az egészségügyi biztosítási modellről a Szabad Demokraták Szövetség, írja a Világgazdaság. A liberális párt belátta, hogy a korábban "vegyes modellnek" titulált verzióját nem fogadják el a szocialisták. Puhult az álláspontja abba, hogy a magánbiztosítókat "azonnal" rá kell engedni a rendszerre, és hajlik arra, hogy elfogadja a kisebbik koalíciós párt fokozatos bevezetésre vonatkozó késését. Az SZDSZ az irányított betegellátási rendszert is fejlesztené és beépítené a rendszerbe.

Nincs bérinflációs veszély Magyarországon, írja a Napi Gazdaság. A magas bérdinamika főként a gazdaság kifehéredésének köszönhető, ezt Veres János pénzügyminiszter nyilatkozta. A jegybank hétfőn megjelent inflációs jelentése viszont az utóbbinak kis részben tulajdonított jelentőséget. Bár Veres János nem mondta, több megjegyzéséből arra lehetett következtetni, hogy ő a Magyar Nemzeti Bank helyében vágott volna hétfőn az alapkamatból. Simor András jegybankelnök külföldi újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy akár már 2008 végére, 2009 elejére teljesíthet Magyarország az euró bevezetéséhez szükséges kritériumokat, ehhez azonban további kormányzati intézkedésekre lesz szükség. Simor András azt mondta, az utóbbi időben sokat javult a kormány hitelessége, így nem kell további válságforgatókönyvre számítani.

A Portfolio.hu arról ír, hogy alapvetően optimista kilátásokat fogalmazott meg a világgazdaság előtt álló mintegy másfél évre vonatkozóan ma kiadott, félévente megjelenő elemzésében a Gazdaság Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. A 30 országot tömörítő nemzetközi szervezet várakozásai szerint az országcsoport gazdasági növekedése idén 2.7%-os lehet, ami gyorsabb, mint a tavaly novemberben megfogalmazott 2.5%. Emellett pozitív az is, hogy 2008-ban összességében nem várható a növekedés lassulása a legfejlettebb ipari országok növekedésében. 16 éve nem volt arra példa, hogy az európai és a japán gazdaság is gyorsabban növekedjen, mint az Egyesült Államoké, idénre viszont ezt jósolja a nemzetközi szervezet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×