eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Új vízumkoncepció készül

Új vízumkoncepció készül a szeptemberi Kárpát-medencei magyar képviselők fórumára, ugyanis az Országgyűlés addigra dolgozza ki azt a javaslatot, amely megfelel az uniós követelményeknek, de a határon túlélő, elsősorban a vízumköteles vajdaságiak és kárpátaljaiak anyaországba való utazását is lehetővé teszi - mondta Szili Katalin az őszi fórum előkészítő ülése után. A hátelnök kiemelte: a nemzetpolitikának a fejlesztésen kell alapulnia.

A vízumkérdéssel a jövő hónapban foglalkozik az Országgyűlés európai uniós nagybizottsága - mondta el az Országgyűlés elnöke a Kárpát-medencei magyar képviselők fórumának előkészítő ülése után.
Szili Katalin emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2008-ban a schengeni határőrizeti rendszer részese lesz, így változik a vízumkiadás is, ami elsősorban a kárpátaljai és vajdasági magyarokat érinti.

A házelnök szerint a szeptember 14-re összehívott fórumon már az új koncepciót fogják ismertetni.

Szli Katalin az InfoRádió kérdésére elismerte, hogy nincs nagy mozgástere a parlamentnek a schengeni vízumkérdésben. Hangsúlyozta, a megoldási lehetőségek vizsgálata zajlik, hogy megvalósuljon a határon túli magyarság mozgásának segítése.

A házelnök arról is beszélt, hogy a nemzetpolitikának a fejlesztésen kell alapulnia, ennek hátterét pedig a kormányzat fejlesztési kitűzései képezik.

Szili Katalin elmondta: elsősorban uniós forrásokat használnának föl. Kiemelte, hogy száz plusz százmilliárd áll rendelkezésre a következő uniós költségvetési ciklusban a határon átnyúló térségek fejlesztésére.

A házelnök fontosnak nevezte, hogy olyan kötőerőt találjanak a Kárpát-medencében, amely a kulturális szálak mellett, a fejlesztést és a gyarapodást is erősíti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×