eur:
389.25
usd:
360.86
bux:
68474.79
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Drágulással indul a strandszezon

A tavalyinál valamivel ugyan drágább belépőjegyekkel, de szombaton megnyitják kapuikat a strandok. A fővárosi nagyobb fürdőket nem érinti, hogy az ÁNTSZ szerint számos idényfürdő nem fogadhat látogatókat a vízforgató berendezés hiánya miatt.

A Népszabadság arról ír, hogy a magyarországi felsőoktatás drasztikus szerkezeti reformját javasolja a vezető hazai egyetemek gazdasági tanácsainak képviselőiből álló GT-fórum. A vitaanyagot Bokros Lajos, az ELTE GT elnöke írta és szerkesztette, de egyeztetett álláspontot tükröz. A jelenlegi helyzetet kritikusnak tartják: a friss diplomások körében a munkanélküliség a kétszerese a hazai átlagnak, miközben sokan dolgoznak olyan állásban, amely nem felel meg formális képzettségüknek.

A Magyar Nemzet számol be arról, hogy több mint kéthetes késéssel, csütörtökön küldte el a jelentését a magyar kormány az Európai Bizottságnak arról, hogyan halad az ország a felzárkózási program teljesítésében. Az értékelés főleg a teljesített lépésekről szól, a meg nem valósult intézkedésekről hallgat.

Enyhe jegyáremelkedéssel indul a strandszezon - közli a Napi Gazdaság. Budapest nagyobb strandjait nem érinti, hogy az ÁNTSZ szerint számos idényfürdő nem fogadhat látogatókat a vízforgató berendezés hiánya miatt, így a fürdők gond nélkül kinyithatnak szombattól. A jegyárak körülbelül 200 forinttal nőnek.

Közel 2500 cég sértette meg tavaly a munka-, illetve a pihenőidőre vonatkozó szabályokat, és az idén már az első három hónapban is közel négyszáz vállalkozás szabálytalankodott - olvasható a Világgazdaságban. Ezzel tavaly 25 000, 2007-ben eddig közel 5000 dolgozó pihenéshez való joga sérült. A mostani hétvégén is ellenőrizhetik a felügyelők, hány vállalat vét a munkaügyi szabályok ellen.

Az Index írásából kiderül: lecsendesedett a gyapjaslepke hernyóinak populációja, idén már csak elszórt területeken jelenhetnek meg a magyarországi erdőkben az óriási pusztításra képes hernyók. A következő invázió 7-10 év múlva várható.

Miközben mind a háztartások, mind a közösségek fogyasztási kiadását kedvezőbbnek látja most a kormány idénre, mint a tavaly december elsején benyújtott, aktualizált konvergenciaprogramban jelezte, az idei évi GDP-növekedési prognózis mégsem változott - írja a portfolio.hu a Pénzügyminisztérium honlapján közzétett dokumentumra hivatkozva. Ez a magyar hatóságok által készített jelentés tekinti át azt, hogy milyen eredményeket értünk el a konvergenciaprogramban vállalt célokban a Gazdasági és Pénzügyminiszterek Tanácsa által 2006. október 10-én kiadott ajánlás alapján az elmúlt fél évben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×