eur:
388.87
usd:
360.59
bux:
68553.77
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Farkas Bertalan büszke a második magyar űrhajósra

Az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan is segítette az első magyar űrturista, Charles Simonyi felkészülését a most is tartó utazásra. Farkas Bertalan nemrég tért vissza a moszkvai irányítóközpontból, ahonnan figyelemmel kísérte Charles Simonyi útját.

Fantasztikusan jó érzésnek nevezte Farkas Bertalan, hogy immár nem ő az első magyar, aki az űrben járt.

"Soha nem akartam azt, hogy évekig-évtizedekig én legyek az egyetlen magyar űrhajós. Mindig is szerettem volna, ha Magyari Béla vagy bárki más követhetett volna" - mondta Farkas Bertalan, aki most "hihetetlenül örül", hogy megvan a második magyar űrhajós.

Farkas Bertalan segítette Charles Simonyi felkészülését, és nagyon büszke a "tanítványára".

"Elmondtam neki előre, mire kell figyelni a súlytalanság állapotában. Arra is figyelmeztettem, hogy ha meglátom az arcát, úgyis tudni fogom, ha baj van. De nagyon szépen megpróbált alkalmazkodni a súlytalansághoz" - számolt be Farkas Bertalan, aki a moszkai irányítóközpontban volt, amikor az űrhajó dokkolt az űrállomáson. A leszállásra is visszatér Oroszországba, hogy fogadja tanítványát.

Farkas Bertalan egy évvel fiatalabb Simonyinál, így az életkorát tekintve akár ő is feljuthatna még egyszer az űrbe. "Nekem azonban aligha lesz 25 millió dollárom erre a célra" - vetette ellen Farkas Bertalan, aki szerint kettejük között az a különbség, hogy ő sosem akart űrhajós lenni, Charles Simonyinak viszont mindig ez volt az álma.

"Én az lettem, és most hála istennek ő is" - örvendezett Farkas Bertalan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×