eur:
389.59
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Martonyi: "Szokatlan volt, ahogy az orosz nagykövet beszélt"

Szokatlannak nevezte mind tartalmát, mind stílusát illetően az orosz nagykövetnek a Fidesz konferenciáján elhangzott felszólalását az Orbán-kormány külügyminisztere az InfoRádió Aréna című műsorában.

Martonyi János elmondta: nem tartja rendkívülinek, hogy Igor Szavolszkij szót kért a Fidesz elnökének beszéde után.

Oroszország budapesti nagykövete visszautasította Orbán Viktor véleményét, miszerint Oroszország energiapolitikáját nem a piac, hanem az állam irányítja. Részletek itt!

A felszólalás hangneme szokatlan volt, tartalma pedig megmosolyogtató. A nagykövet ugyanis azt magyarázta, hogy az orosz energiaszektor szereplői kizárólag piacgazdasági alapon döntenek - emlékeztetett Martonyi János.

A politikus hozzátette: ez az álláspont a konferencián résztvevő többi diplomatát is megmosolyogtatta, hiszen mindenki tudja, hogy az orosz gáz- és olajpiac szereplői döntően állami befolyás alatt állnak.

Az állam pedig nem kizárólag piaci megfontolások alapján hozza meg döntéseit. Ez minden államnál így természetes - tette hozzá.

Inkább a Nabucco

Martonyi János azt mondta: egyetért azzal, hogy Magyarországnak több vezetékben és több forrásban kell gondolkodnia, de az orosz Kék Áramlat melletti kiállás éppen ezzel az elvvel áll szemben.

Magyarország ezzel a magatartásával meghiúsíthat egy törékeny európai uniós projektet. Súlyos hiba volna ejteni a Nabucco-projektet - vélekedett.

A volt külügyminiszter szerint a MOL-nak valóban csak azzal kell törődnie, hogy biztonságos és olcsó gázforrásokhoz jusson, de a magyar állam szempontrendszere ennél sokkal összetettebb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×