eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elmarasztalhatják Magyarországot a médiatörvény miatt

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen az Európai Bíróságon. A testület szerint a kormány harmadik felszólításra sem módosította a médiatörvény azon rendelkezéseit, amely a kábeltévé-szolgáltatók területi korlátozására vonatkozik.

A médiatörvény jelenlegi formájában nem felel meg annak az uniós követelménynek, amely előírja, hogy a kábelszolgáltatók tevékenységét nem lehet bizonyos területre lekorlátozni. Ezt a problémát az Európai Bizottság már 2005 októberében megfogalmazta - mondta az InfoRádiónak Gyévai Zoltán, a BruxInfo szakértője.

A médiatörvény azonban úgy fogalmaz, hogy a kábelszolgáltatók maximum akkora területen sugározhatnak, amelyen Magyarország lakosságának egyharmada él - tette hozzá Gyévai Zoltán.

Az Európai Bizottság ezért korábban már két alkalommal is figyelmeztette Magyarországot, amelyeknek azonban nem volt foganatja, a testület úgy döntött, hogy az Európai Bíróság elé utalja az ügyet - közölte a szakértő.

Az Európai Bizottságot nem érdekli a kérdés konkrét belpolitikai háttere, ezért ezt el sem fogadja a késlekedés indokának. Magyarország már kifutott minden határidőből - jelentette ki Gyévai Zoltán.

Maga a kötelezettségszegési eljárás még nem jár szankciókkal vagy pénzbírsággal, csupán az érintett ország elmarasztalásával.

Amennyiben azonban egy elmarasztaló európai bírósági ítélet után is fennmarad a jogellenes állapot, az Európai Bizottság újra az Európai Bírósághoz fordulhat arra kérve, hogy a lépések elmulasztása miatt konkrét bírságot határozzon meg az adott ország ellen - mondta Gyévai Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×