eur:
389.58
usd:
361.73
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Keresztülhúzta a közgyűlés Demszky tanácsadójának terveit

Megkapta belső ellenzékétől az első "pofont" Demszky Gábor: a közgyűlés keresztülhúzta első számú bizalmasa és tanácsadója, Mesterházi Ernő terveit: a tanácsadó által vezetett Kormányzati Koordinációs Központ nem jut hozzá a tervezett 60 millió forinthoz a költségvetésből, és a szintén a Mesterházi Ernő nevéhez köthető Filmcity Kht. sem kap 50 millió forintos támogatást.

Érdekes módosítással fogadta el 2007-es költségvetését csütörtök este a fővárosi közgyűlés: a Kormányzati Koordinációs Központ működésére szánt 60 millió forintot, és a Filmcity Kht. támogatására beállított 50 millió forintot bizottsági javaslatra átsorolták a társasház-felújítási alapba.

A szervezet és a társaság közös pontja, hogy mindkettő vezetése Demszky Gábor első számú bizalmasa és tanácsadója, Mesterházi Ernő nevéhez fűződik. A Kormányzati Koordinációs Központ a főváros nagyprojektjeit menedzselte volna, a Filmcity Kht. pedig a Budapest közterületein forgató külföldi filmeseknek kiadandó engedélyeket koordinálná.

Az InfoRádió megkereste Mesterházi Ernőt - aki a főpolgármesteri hivatal sajtóirodájának tájékoztatása szerint jelenleg a Kormányzati Koordinációs Központ vezetője - hogy miből fog működni a szervezet a 60 millió forint hiányában, de nem kívánt a kérdésre válaszolni.

Az InfoRádió kérdésére a sajtóirodán elmondták: a központ a főpolgármesteri iroda részeként működik, erről a hivatal ügyrendje rendelkezik.

Pénzt kapott volna, pedig nincs is

A Filmcity Kht.-val kapcsolatban kiderült, hogy a cég a költségvetési tervezet szerint úgy kapott volna 50 millió forintos támogatást a fővárostól, hogy nem is létezik. A társaság adná ki a tervek szerint az engedélyeket a Budapest közterületein forgatni szándékozó külföldi filmeseknek.

A cég létrehozásának ötlete több forrásból származó információk szerint Mesterházi Ernő nevéhez fűződik, akitől egyébként nem idegen a filmes szakma: egyebek mellett ő a nemrég bemutatott Konyec című film producere is.

A forrásátcsoportosító módosító indítványt a három ellenzéki frakció és két koalíciós képviselő szavazatával fogadta el a közgyűlés: az SZDSZ-ből Bőhm András, az MSZP-ből Gy. Németh Erzsébet szavazott igennel.

Mint azt az InfoRádió megtudta, a két koalíciós képviselő már tavaly nyár óta rossz szemmel nézi Demszky Gábor tanácsadójának működését.

Egyes vélemények szerint Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettességének nem a korábban kommunikált okok, hanem elsősorban emiatt a szembenállás miatt esett kútba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×