eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyurcsány a Timesnak 2. rész: "valami rettenetes történik"

Hosszú interjút adott a világ egyik vezető napilapjának, a brit The Timesnak a magyar miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a beszélgetés első részében szólt a reformokról és az MSZP-n belüli viszonyokról, és Orbán Viktor Fidesz-elnökről. Az itt olvasható második részben beszélt a Kossuth téri kordonról és kifejtette a véleményét, mely szerint "a Fidesz érdekközösségben áll a szélsőjobboldali antiszemita erőkkel".

Milyen hatása van a demokráciára és a demokratikus intézményekre annak, hogy Orbán Viktor és a Fidesz politikusai minden alkalommal kivonulnak a parlamenti ülésteremből, amikor Ön szólásra emelkedik?

Ez sérti a népfelség elvét és a parlamentet. Ez nem csak engem, mint miniszterelnököt érint, hanem a köztársaság intézményeit is. Próbálok úgy tenni, mintha nem venném észre, hogy nincsenek ott és teszem a dolgom.

A Parlament környéke négy hónapja le van zárva, ami elidegeníti az Országgyűlést az emberektől.

Ha jól emlékszem a német Bundestagot, az osztrák és a brit parlamentet is körülveszik, ha valaki tüntetni szeretne. A brit parlament körül kerítés van. A parlament biztonsága veszély idején nem politikai kérdés. A politikai kérdés az, hogy ezek a korlátozások arányosak-e a fenyegetéssel és milyen jogi alapjuk van.

Ez az erőd-jelleg nem kelti azt a benyomást, hogy Ön védekezésre kényszerül és nem jut el az emberekhez?

Két lehetőség van. Az első, hogy én, miniszterelnökként, felelősséget vállalok azért a döntésért, hogy legyen-e kordon, mikor vessenek be vízágyút, vagy mikor ne tegyenek semmit. A másik álláspont az az, hogy van egy országos rendőrkapitány, akinek az a dolga, hogy döntsön. Az ombudsmanok a múlt héten meglátogatták a Nemzetbiztonsági Hivatalt és utána azt mondták, hogy a titkosszolgálatoktól kapott adatok (a politikai fenyegetésekről - The Times) valósak és pontosak voltak.

Számottevő rendőri erőszak volt a tavaly őszi tüntetések idején. Hogyan kívánja ellenőrizni a rendőrséget a következő esetleges forrpont idején, a március 15-i ünnepek alatt?

A rendőrök egyértelmű utasításokat kaptak az országos rendőrfőkapitánytól, hogy kötelező viselniük az azonosító számukat. A belső eljárásokat és szabályokat megváltoztatták. A rendőrök már letéphetetlen, felvarrt jelvényt viselnek.Az ősi magyar piros és fehér Árpád-sávos zászló mostanában gyakran megjelenik az utcai tüntetéseken. Sokak számára ez a nyilaskeresztesek szimbóluma, mert az 1944-es zászlóra emlékeztet. Ugyanakkor az ellenzék vezetője, Orbán Viktor szerint az Árpád-sávos zászló nem nyilas szimbólum. Mi erről a véleménye?

Egy nemzeti közösség egymás érzékenységének tiszteletére épül. Az ország demokratikus többsége számára az Árpád-sávos zászló a magyar nemzetiszocialisták szimbóluma. Ez alatt a zászló alatt magyar zsidók százezreit hurcolták el Auschwitzba. A kommunista ötágú vörös csillagnak itt teljesen más jelentése van, mint Hollandiában, ahol az egyik sörmárka üvegén látható. Az emberek többségének ez a zászló azt jelenti, hogy a Fidesz érdekközösségben áll a szélsőjobboldali antiszemita erőkkel. Nem akarják elhatárolni magukat tőlük. Azt állítják, hogy nem szélsőjobboldaliak vagy antiszemiták, de nem akarják megkülönböztetni magukat tőlük és nagyon tudatosan elmossák a határvonalat.

A tavaly őszi események óta újjáéledt az antiszemitizmus?

Azt kell mondanom, hogy soha nem volt annyi antiszemita megnyilvánulás mint most. A feleségem a jogi karon előadó. Múlt héten, amikor kilépett az egyetem központi épületéből, a kezébe nyomtak egy olyan szórólapot, amilyet az elmúlt ötven évben nem láttunk Magyarországon. Ez egy nagyon egyértelmű és félreérthetetlen antiszemita pamflet. Ez nem csak azért sért engem, mert a feleségem zsidó származású. Tavaly ősszel a Kossuth téren ötven, feltételezett zsidó származású politikus nevét olvasták fel. Egy órával később a Fidesz politikusai felléptek ugyanarra a színpadra. Nem mondták: "kérjük, ne tegyék ezt, ezen az áron nem kell a támogatásotok". Valami rettenetes történik.

Azt állítja, hogy az MSZP az egyetlen párt, amely képes megvédeni Magyarországot ettől a radikális antiszemitizmustól?


Nem, legkevesebb három ilyen párt van: a szocialisták, a liberális szabaddemokraták és a Magyar Demokrata Fórum, amely egy kis jobbközép demokratikus párt.

(A beszélgetéselső részét itt, a harmadikat pedig itt olvashatja el!)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×