eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nézze meg a Teve utcai székház elleni támadás nyomait!

Elképzelhető, hogy államellenes bűncselekmény is megvalósult a Teve utcai székház támadásakor - mondta Magyar György ügyvéd. Hozzátette: ha az elkövetők célja a lakosság megfélemlítése volt, akkor már terrorcselekményről kell beszélni.

Bár az ügyvéd előrebocsátotta, hogy a sajtóinformációk alapján nem tud megalapozott jognyilatkozatot tenni, de - mint mondta - több bűncselekmény lehetősége is felmerül a kedd hajnali lövöldözéssel kapcsolatban.

Ha valóban éles lőszerrel támadtak a rendőrszékházra, lőfegyverrel való visszaélést követtek el, amelyet kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntet a törvény. Ha bűnszövetségben követték el, akkor azonban már 5-10 évről kell beszélni.

Ha a lövöldözés célja az emberek megfélemlítés volt, akkor az már terrorcselekménynek minősül, ezt pedig már tíztől tizenöt évig terjedő, illetve bizonyos esetekben életfogytiglani szabadságvesztéssel bünteti a törvény.

<

Nyomok (fotó: ORFK) (képgaléria)

Magyar György hozzátette: felmerülhet a rombolás törvényi tényállása is. Ha valóban erről van szó, akkor vizsgálni kell, hogy a középület elleni támadás az állam alkotmányos rendje ellen irányult-e. Ezt szintén büntethetik életfogytiglani szabadságvesztéssel.

Korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a köztársaság egyik alapintézménye elleni, példa nélküli támadásnak nevezte a kedd hajnali lövöldözést.

A miniszterelnök erről akkor beszélt, amikor Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint Bene László országos rendőrfőkapitány társaságában a XIII. kerületi Rendőrségi Igazgatási Központba látogatott. Részletek itt!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×