eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Amit a vizitdíjról tudni kell

Csütörtöktől minden orvos-beteg találkozóért alapesetben 300 forintot kell fizetni. A pénzt háromféleképpen lehet befizetni - készpénzben, vizitdíj automatán keresztül, illetve mobiltelefonnal. Az egészségügyi miniszter szerint az orvosok és az intézmények többsége felkészült a változtatásra.

Csütörtöktől vizitdíjat, illetve kórházi napidíjat kell fizetni a betegeknek. A Szent Imre Kórházban bemutatták, hogy az összeget be lehet fizetni készpénzben, vizitdíj automatánál illetve mobiltelefonnal is.

Alapesetben 300 forintot kell fizetni az orvos-beteg találkozókért - járóbeteg-szakellátásban akkor is ennyi egy napra a vizitdíj, ha a beteg több kezelésben is részesül.

Hatszáz forintot akkor kell fizetni, ha a beteg nem a saját háziorvosához megy, vagy beutaló nélkül keresi fel a járóbeteg-szakellátást. 1000 forintba kerül, ha az ember nem sürgős esethez hívja ki az orvost.

Vannak kivételek

Nem kérnek pénzt védőoltásért és járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálatnál. Nem kell fizetniük a 18 éven aluliaknak, a kismamáknak, a sürgősségi ellátásban részesülőknek és a hajléktalanoknak.

A daganatos betegek, a vesebetegek, a véralvadással kapcsolatos betegségben szenvedők, a cukorbetegek valamint a skizofrén betegek akkor mentesülnek a vizitdíj alól, ha ezt a betegségüket kezeltetik.

Mobiltelefonon is kifizethető


A mobiltelefonos vizitdíj-fizetéshez regisztráltatnia kell magát az embernek annál a cégnél, amelyik ezzel foglalkozik. Mobiltelefon keresztül fizetve 315 forint lesz a vizitdíj. Nem muszáj egyébként saját telefonról intézni az ügyet. A beteg - egyelőre - a kórházban kap nyugtát, ha bemondja a telefonszámot.

Az egészségügyi miniszter szerint az orvosok és az intézmények többsége felkészült az új szabályra.Több helyről lehet informálódni

Molnár Lajos közölte, a betegek tájékoztatása érdekében huszonhárom kórházban információs pult lesz, minden intézményben tájékoztató plakátot kell kirakni, illetve a doktorinfo vonalán ingyen lehet tudakozódni.

Az interneten az egészségügyi minisztérium, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján (www.oep.hu), illetve a terapia2007.hu weboldalon lehet utánanézni a szabálynak.

Molnár Lajos azt kérte az orvosoktól, ha kétségeik vannak, a beteg javára döntsenek.

A Magyar Nemzet azt írta, egy debreceni orvos szerint meg kellene tagadni a vizitdíj beszedését, az egészségügyi miniszter azonban arra számít, hogy az orvosok betartják a törvényt.
A betegnek egyébként akkor is jár az ellátás, ha az orvos megtagadja a vizitdíj beszedését, de később az OEP levonja az összeget az orvos finanszírozásából.

Felülvizsgálják a kísérőket érintő jogszabályt

Molnár Lajos elmondta: a héten szakértőkkel felülvizsgálják azt a szabályozást, amely előírja, hogy a szülőnek fizetnie kell azért, hogy gyermeke mellett lehessen a kórházban.

Kivétel ez alól a fogyatékost kísérő, illetve a szoptatós anya. Korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fizette a kísérő szállását és ellátását, ez tavaly összesen nem került fél milliárd forintba.

Januártól viszont a szülő fizet, de azt nem határozta meg a jogszabály, hogy mennyit kérhetnek a kórházak.

A miniszterelnök hétfőn a parlamentben, az évértékelő beszédében közölte, érzéketlennek tartja a szabályozást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×