eur:
389.57
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Fővárosi vita Gergényi Péter meghallgatásáról

A budapesti MSZP-SZDSZ-koalíció azt szeretné, hogy ne szólaljon meg a fővárosi rendőrfőkapitány - véli a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának fideszes alelnöke. A szervezet szocialista elnöke a főjegyző jogi állásfoglalásától teszi függővé a budapesti Gergényi Péter meghallgatását.

"Gergényi Péter a Fővárosi Közgyűlés, ezen belül a bizottság hatáskörébe tartozik, ez evidencia" - mondta az InfoRádióban a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának fideszes alelnöke, aki úgy gondolja, időszerű lenne a budapesti rendőrfőkapitány meghallgatása, hiszen nagyon sok kérdésre még nem adta meg a választ.

Kosztolányi Dénes elmondta: bár a Gönzöl-jelentés is rengeteg érdekes megállapítást tartalmaz Gergényi Péterrel kapcsolatban, most azt szeretnék megtudni, milyen rendészeti cselekmények történtek február 2-án, a Kossuth téri kordonbontás napján, délelőtt 10 és este 10 óra között.

A városrendészeti bizottság alelnöke úgy véli, rendkívül hosszú idő telt el a kordon délelőtti lebontása, visszaépítése, és az esti események között, amikor nagy rendőri túlerővel kiszorították a néhány tucat tüntetőt a parlament előtti térről.

Kosztolányi Dénes közölte: ha a budapesti rendőrség reakcióideje tíz óra, akkor a szervezet nagyon rosszul működik.

Az ellenzéki politikus szerint azzal, hogy a bizottság szocialista elnöke a főjegyző, Tiba Zsolt soron kívüli állásfoglalását kérte arról, vajon hatáskörükbe tartozik-e ennek vizsgálata, illetve hogy jogosultak-e az azzal kapcsolatos információk beszerzésére, vagy az időt húzza, vagy azt akarja, hogy a budapesti főkapitány ne szólaljon meg.Nem célszerű most meghallgatni

A Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának szocialista elnöke az InfoRádiónak elmondta: azért kért jogi állásfoglalást a főjegyzőtől, mert jogászoknak kell dönteni arról, vajon a testület-e az illetékes a kérdésben.

Danielisz Béla elismerte, hogy a budapesti rendőrfőkapitány fölött a közgyűlés, közelebbről a városrendészeti bizottság áll, valamint hogy a testület évente egyszer a főváros bűnügyi helyzetével kapcsolatban tájékoztatást kérhet tőle, az azonban az elnök számára kérdés volt, hogy az adott ügyben is van-e hatásköre a testületnek.

Az MSZP-s politikus szerint a szokásos áprilisi időpont előtt nem érdemes meghallgatni Gergényi Pétert, hiszen a fővárosi önkormányzat BRFK-val kötött közszolgáltatási szerződése március végén jár le, ezért a két beszámolót célszerű lenne együtt megtartani.

A bizottság elnöke hozzátette: ha Tiba Zsolt főjegyző úgy véli, a kérdés megtárgyalása a testület hatáskörébe tartozik, a bizottság megvitatja a kezdeményezést.

Amennyiben a többség úgy ítéli meg, hogy szükséges Gergényi Péter beszámoltatása, akkor is meghallgatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×