eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Díszkerítés váltja a kordont a Kossuth téren

Állandó, zárható díszkerítés váltja fel a kordont a Kossuth téren - jelentette be Demszky Gábor főpolgármester.

Budapest főpolgármestere csütörtökön állapodott meg Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével arról, hogy a főváros a tulajdonában lévő Kossuth teret átadja használatra a parlamentnek.

Az épület előtti téren parkot építenek, amely köré egy olyan díszkerítés kerül, amelyet éjszakára le lehet zárni.

A park kivitelezésére a parlament tervpályázatot ír ki, a kivitelezési munkák várhatóan az év végén kezdődhetnek meg.

Londonban így megy

Nagy-Britanniában a terrorveszély speciálissá teszi a középületek védelmének helyzetét, és ez így van már az ír egyesítést követelő mozgalmak működése óta. Régebben nagyon laza volt az őrizet, vagy egyáltalán nem létezett.

Londonban a miniszterelnökség, a Downing Street 10. jókora régi lakóház a belváros egy kis utcájában, a Parlament közelében, és a mindenkori kormányfő ott is lakik. A megválasztása után azonnal beköltözik a családjával. A régimódi számozás miatt a szomszédos ház a Downing Street 11., a mindenkori pénzügyminiszter otthona.

Valamikor, nem is olyan régen, bárki besétálhatott az utcácskába, oda állhatott az ajtó elé, amelyen rézből, kifényesítve áll a tízes szám, és lefényképeztethette magát. Silbakolt ott egy rendőr, de ilyenkor mosolyogva arrébb húzódott.

Azután az írek robbantani kezdtek, és Margaret Thatcher ízléses kovácsoltvas kerítéssel mindkét végén lezáratta a Downing Streetet. A behajtó állami gépkocsiknak két rendőr csukja-nyitja a kaput, a vendégeket igazoltatják.

Ez nem zárja ki, hogy alkalmi tüntetők, előzetes engedéllyel, ne csoportosulhassanak a főutca szemközti oldalán, és igyekeznek olyan nagy zajt csapni, hogy behallatsszon a miniszterelnökségig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×