eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A gázár emelkedése segítheti a megújuló energiaforrások elterjedését

Két hatalmas uniós csillagon gyűjt aláírásokat a Magyar Természetvédelmi Társaság a tiszta energiaforrásokért. A cél az, hogy az uniós vezetők márciusi csúcstalálkozóján ezzel kampányoljanak a megújuló energiaforrások támogatásáért.

Az unió vezetői márciusban döntenek az EU Energiacsomagjáról, a környezetvédők pedig a több országból érkező csillagokkal együtt demonstrálnak a megújuló energiaforrások támogatásáért.

A zöldek attól tartanak, hogy a brüsszeli bizottság javaslatát a tagállamok "felhígítják".

A Magyar Természetvédelmi Társaság programvezetője az InfoRádióban kiemelte, hogy Magyarországon jelenleg a villamos energiának csak 4 százaléka származik megújuló forrásból, ennek is jelentős része biomassza, ami nem feltétlenül számít megújulónak.

Nagy lehetőség lenne a napenergiában, sok napkollektort lehetne épületekre szerelni, és Botár Alexa szerint a szélenergia kihasználásával Magyarország területének 4,5 százalékáról fedezni lehetne a jelenlegi szükséglet áramszükséglet kétszeresét.

A geotermikus energiát pedig nem csak hő- hanem villamosenergia-termelésre is lehetne hasznosítani - tette hozzá.

Botár Alexa úgy véli: ha a fosszilis helyett a megújuló energiaforrásokat támogatnák, akkor azok már jelenleg is versenyképesek lennének.A gázár drasztikus emelkedése miatt egyre többen keresnek majd alternatív forrásokat, köztük a szolgáltatók is - mondta el az InfoRádióban Popovics Attila, a szombathelyi távhőszolgáltató cég ügyvezető igazgatója.

A támogatott lakossági földgáz ára korábban olyan alacsony volt, hogy nem volt értelme az alternatív energiahordozókat felhasználni - közölte Popovics Attila.

A szombathelyi távhőszolgáltató ügyvezető igazgatója szerint azzal, hogy januártól jelentősen emelkedett a gáz ára, és a támogatási rendszer módosult, komoly esély nyílik az alternatív energiahordozók hasznosítására.

Popovics Attila hangsúlyozta: leginkább a távhőszolgáltató cégeknek lesz lehetőségük a megújuló energiaforrások hasznosítására, ugyanakkor az ügyvezető szerint a Nemzeti Fejlesztés Terv kevés erre vonatkozó forrást tartalmaz.

A szombathelyi távhőszolgáltató rendelkezik az ország egyik legnagyobb, 7,5 megawattos faapríték-fűtőművével, amelynek megtérülése eddig nem volt kedvező, ám ez most gyökeresen megváltozott - ismertette Popovics Attila.

Hozzátette: fele annyiba kerül előállítani a hőenergiát az alternatív tüzelőanyagból, mint gázból.

A környezetvédők nyitott kapukat döngetnek, hiszen az uniós energetikai törekvések is az alternatív energiahordozók elterjesztése felé mutatnak - hangsúlyozta a távhőszolgáltató cég ügyvezető igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×