eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Vihar: a nehezén már túl vagyunk

Siófok környékén mérték péntek hajnalban a legerősebb széllökést, amelynek sebessége elérte a 108 kilométer/órát - közölte az Országos Meteorológiai Intézet ügyeletese.

A repülésmeteorológiai és vészjelző osztály ügyeletes előrejelzője elmondta, hogy a hidegfront jelenleg nagyjából az ország közepénél tart, tehát vonul át északról déli irányba.

A hidegfront mögött a szél északnyugatira fordul, és még a reggeli órákban is 70-80 kilométer/órás széllökések lesznek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök este kiadott előrejelzése szerint várhatóan péntek kora hajnalban, kora reggel a viharciklon intenzív hidegfrontja néhány óra leforgása alatt átvonul az országon, a hidegfront mentén záporok, zivatarok is kialakulhatnak, néhol jégeső, jégdara kíséretében.

A front mögött a délutáni órákig - a délnyugati országrész kivételével - többfelé a legerősebb széllökések sebessége időnként a 90-105 kilométer/órát is elérheti.

Nagyobb valószínűséggel az ország keleti, északkeleti részén helyenként zápor, vagy esetleges zivatar környezetében átmenetileg 105-110 km/óra széllökések is kialakulhatnak.

Kisebb-nagyobb károk

Hajnali négy óráig mintegy 450 alkalommal vonultak ki a tűzoltók országszerte, jórészt a vihar miatt. Személyi sérülés sehol nem történt - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Elmondta, hogy a beavatkozások fele tűzeset, a másik fele pedig műszaki mentés volt.

A már csütörtökön felerősödött szél, valamint a szárazság miatt az átlagosnál több tűzeset történt az éjjel. A tűzesetek elszaporodása azonban már gyakorlatilag az utóbbi egy-másfél hétre jellemző volt.

A műszaki mentések főleg csütörtök este 11 óra, éjfél után indultak be és jelenleg is tartanak. Jellemző káresetek a fakidőlések, a fák helyenként felsővezetékre vagy utakra zuhantak.

A vihar miatt kémények dőltek le, megrongálódtak tetőszerkezetek, amelyeket rögzíteni kellett.

Elsősorban az ország középső részére - a fővárosra, Pest, Somogy és Tolna megyére - jellemző, hogy káresetek történtek, és a balesetveszély elhárításának érdekében a tűzoltóknak kellett beavatkozniuk.

Budapesten az Ürömi úton a szél felkapott egy vázas ponyvagarázst, amelyet azután a tűzoltók vittek vissza és rögzítettek. A Pest megyei Nagykőrösön a szél leszakította a régi mozi nagyjából száz négyzetméteres lemeztetejét.

A Bács-Kiskun megyei Kunszálláson hajnali fél három körül az Aranyhegyi csárda mögött fólia alatt tárolt, több tonna napraforgó gyulladt meg.

Tolna megyében, Szekszárdon a szél kiszakította a villámhárítót egy négyemeletes lakóház tetejéből. Zalaegerszegen ledőlt egy pékség kéménye és megrongálta a tetőt.

Szintén Zala megyében, Keszthelyen átszakította az elektromos vezetéket és az útra dőlt egy fa, amelynek nekiment egy személyautó, de személyi sérülés nem történt. Fakidőlés miatt állt a forgalom 30 percig Keszthely és Balatonszentgyörgy között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×