eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kihasználatlanul áll a kórházi szupergép, százmilliós a veszteség

Kis túlzással gondolatolvasásra is alkalmas az az új diagnosztikai eszköz, amelyet állami pályázati pénzből vásárolt a SOTE Neurológiai Klinikája, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem finanszírozza, így alacsony a kihasználtsága. Rudas Gábor, az MR-központ igazgatója szerint ez sok száz millió forintos veszteséget okoz.

Rudas Gábor elmondta: a szóban forgó készülék a mágneses rezonancia vizsgálatára alkalmas, nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően korszerű, nagyon magas a mágneses térereje.

"Ez egy diagnosztikai csodafegyver, azt szokták mondani, hogy gondolatolvasásra is alkalmas. Agytumorok, fejlődési rendellenességek, gyulladások, vérzések diagnosztizálásánál is óriási segítséget adhat" - érzékeltette a gép képességeit a szakember.

A pályázaton beszerzett gép azonban finanszírozási problémák miatt nem került be rutinszerűen a magyar egészségügyi ellátásba, noha az Egészségügyi Minisztérium is támogatta a pályázaton beszerzett gép OEP általi befogadását.

A pénzügyminiszter azonban a takarékosságra hivatkozva csak egészen minimális aktivitást engedélyezett, amivel valóban sikerült néhány tízmilliót megspórolni, és aztán sok százmilliót kidobni - jelentette ki a SOTE Neurológiai Klinikája MR központjának igazgatója.

A gép segítségével fel lehetne gyorsítani a betegségek felismerését, gyógyítását, például a szélütést, amikor az időben történő felismeréssel meg lehet előzni a későbbi károsodást - érvelt Rudas Gábor.

"Képtelen helyzet"

A szakember hozzátette: a pénzügyminiszter csak bent fekvő betegek vizsgálatát engedélyezte, ami az OEP-nek egyetlen fillérjébe sem kerül, mert ezeket a vizsgálatokat a kórházaknak kell kifizetniük.

A kórházak - szintén a finanszírozás miatt - ahol lehet, ott spórolnak. Ugyanakkor a vizsgálatok elvégzése után, a pluszinformációkkal a kórházak is jobban járnak.

A Semmelweis Egyetem bizonyos határig felvállalta ambuláns diagnosztikai vizsgálatok elvégzésének finanszírozását is, mert képtelenség, hogy egy ilyen nagyszerű gép kihasználatlanul álljon. A gép fenntartása akkor is ugyanannyiba kerül, ha nem használják - fűzte hozzá Rudas Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×