eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Káosz a gyógyszerfelírásban

Teljes káosz van a háziorvosi gyógyszerfelírásban. Az orvosoknak egy hét múlva már az azonos gyógyszertípusból a legolcsóbbat kell ajánlaniuk, azonban még azt sem tudják, hogy ehhez milyen rendszert használjanak.

A 25 728-ból több mint ötezer civil szervezet nem jutott hozzá a 2005-ös személyi jövedelemadókból számára felajánlott egy százalékhoz - írja a Népszabadság. A legtöbb, az egy százalékot nem megszerző szervezet egyszerűen azért nem kap pénzt, mert nem küldte vissza az APEH-nak azt az adatlapot, amelyen a hatóság annak igazolását kérte, hogy a kedvezményezett valóban megfelel a törvény szabta feltételeknek, s kéri a neki szánt összeget.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy teljes a káosz a háziorvosok gyógyszerfelírásában: egy hét múlva már egy minősített számítógépes program alkalmazásával minden gyógyszercsoportból a legolcsóbbat kellene felajánlaniuk a betegeknek, a doktorok azonban nem is tudják, hogy ehhez milyen rendszert kellene alkalmazniuk. Január 15-től hatályos az a törvény, amely előírja, hogy egy minősített számítógépes program segítségével kell a háziorvosoknak kiválasztaniuk az azonos hatóanyagú, egyenértékű gyógyszerek közül a legolcsóbbat, s ezt kell felajánlaniuk a betegeknek. Ettől csak akkor térhetnek el, ha orvosi indok szól egy másik szer mellett vagy a beteg írásban közli, hogy a gyógyszerátállás kockázatát nem vállalja, és kifizeti a drágább orvosság többletköltségeit.

Óriás, 280 centiméter képátlójú LCD-tévé, a következő generációs nagy felbontású adattároló lemezek mindkét formátumát lejátszani képes készülék, kétoldalú LCD-panel - ilyen újdonságokkal is várják a gyártók a Las Vegas-i CES látogatóit - olvasható a Világgazdaságban. A világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállításán az idén főként az ázsiai s a még kevésbé ismert amerikai cégek állnak az élen a jövő digitális üzleteit és életstílusát meghatározó újdonságok bemutatásában.

A Napi Gazdaság úgy tudja: a tavalyinál csaknem 200 millió forinttal kell nagyobb adóteljesítményt felmutatniuk az idén a kiemelt adózói körbe tartozó cégeknek, ami nem bizonyult átugorhatatlan akadálynak: számuk ugyanis 40 százalékkal nőtt. Az APEH tájékoztatása szerint a 2,2 milliárd forintos limitet 631 adózó tudta teljesíteni.

Önbeteljesítő jóslatnak bizonyultak azok a várakozások, melyek az EU-csatlakozástól a lakásárak rekord mértékű emelkedését várták Bulgáriában a portfolio.hu elemzése szerint. Az árnövekedés az elmúlt három évben tökéletesen megvalósult, ám a csatlakozás közeledtével a dinamikája jelentősen lelassult. 2006-ban - három év óta először - egyszámjegyű áremelkedést regisztráltak a bolgár ingatlanpiacon. Az időközben megvalósult csatlakozás várhatóan nem hoz már további árrobbanást a balkáni országban, azonban megfelelő fundamentumokkal rendelkező ingatlanokban még szignifikáns árnövekedési potenciál lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×