eur:
389.14
usd:
361.58
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Több ország betiltotta az Algopyrint

Több országban betiltották az Algopyrint - mondta el az InfoRádió kérdésére az egészségügyi miniszter. Molnár Lajos erről azután beszélt, hogy kiderült: a népszerű orvosság a jövőben vényköteles lesz.

"A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően járunk el. Hamarosan vénykötelesek lesz az Algopyrin, amelyeknek mellékhatása káros is lehet. Egyébként az Algopyrin több országban be van tiltva és még több helyen vényköteles" - fogalmazott a miniszter.

Az InfoRádiónak azt egyelőre nem sikerült kiderítenie, hogy miért lehetett a gyógszert eddig vény nélkül kapni Magyarországon.

A lista

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet csütörtökön hozta nyilvánosságra a gyógyszertárakon kívül árusítható készítmények listáját. Ennek értelmében egyebek mellett vényköteles lesz két fájdalomcsillapító, az Algopyrin és a Quarelin.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészkamara elnöke az InfoRádióban elmondta: egyetért azzal, hogy az Algopyrint a jövőben csak vényre lehet majd megvásárolni, ugyanakkor a patikán kívül árusítható gyógyszerek listáján olyan készítmények is szerepelnek, amelyek csak megfelelő körültekintéssel alkalmazhatók.

"Természetes a drágulás"

Az egészségügyi miniszter úgy látja, hogy megfelelő a gyógyszerár-támogatási rendszer, ugyan a támogatás csökkentésével több készítményért több pénzt kell fizetni, de ez Molnár Lajos szerint természetes.

A miniszter az InfoRádió kérdésére azt mondta: természetes hogy drágulnak a gyógyszerek 10-12 százalékkal, ez így van az uniós országok többségében.

A miniszter közölte: legkevesebb 12-18 százalékkal kerül többe idén azoknak a krónikus betegségekben szenvedőknek a gyógyszeres kezelése, akik hajlandók az azonos hatóanyagú készítmények közül az olcsóbbat választani.

Akik ragaszkodnak eddigi gyógyszereikhez, azoknak nagyobb áremelkedéssel kell számolniuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Este is gyengül a forint

Este is gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedden nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×