eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nyugdíjemelés, vizitdíj, 13. havi ellátás

Van pénz a 13. havi nyugdíjra - jelentette ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója. Barát Gábor elmondta: január 1-jétől 4 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, emellett az állam havi egy vizitdíjat fizet azoknak, akik az öregségi nyugdíjminimumból élnek.

Minden korábbinál védhetőbbnek és korrektebbnek nevezte az idei nyugdíjköltségvetést az országos nyugdíjbiztosítási főigazgatóság vezetője. Barát Gábor elmondta: a híresztelésekkel ellentétben az idei nyugdíjalapban megvan a 188 milliárd forintos fedezet a 13. havi nyugdíjra.

A főigazgató megismételte: január 1-jétől minden típusú nyugellátás összege 4 százalékkal emelkedik, így az öregségi nyugdíjminimum 26 ezer 830 forint lesz.

Ehhez igazodik a vizitdíj bevezetésével összefüggő emelés is, február 15-től aki a havi nyugdíjminimum összegéből él, annak havonta 300 forinttal emelkedik a nyugdíja, aki pedig ennél többet kap, de legfeljebb 54 ezer forintot, annak 200 forinttal nő a nyugdíja havonta.

Barát Gábor beszámolt arról is, hogy az ötéves nyugdíjkorrekciós program következő lépéseként az özvegyi nyugdíj 55-ről 60 százalékra emelkedik, az 1988. előtt megállapított nyugdíjak pedig nők esetében öt, férfiak esetében pedig 3 százalékkal nőnek.

A vizitdíjjal összefüggő emeléseket már februárban megkapják a jogosultak, de csak fele összegben.

A főigazgató közölte: a nyugdíjbiztosító minden jogosultnak postáz egy tájékoztatót, amely tartalmazza a nyugdíjemeléssel kapcsolatos tudnivalókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×