eur:
388.72
usd:
361.94
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Kegyetlen meglepetést hozhat a február

Kellemetlen meglepetés érhet februárban sok családot, amelyek ugyan időben visszaküldték gázár-támogatási igénylésüket, és jogosultak is a kompenzációra, mégsem kapják meg a szubvenciót, mert a szolgáltatók esetleg nem végeznek a szükséges fejlesztésekkel. Lapszemle.

A Népszabadság írása szerint Simor András, a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég elnök-vezérigazgatója a legesélyesebb Járai Zsigmond március elsején megüresedő jegybankelnöki székére.

A lap úgy tudja, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napokon belül bejelentheti, kit jelöl a posztra. Az új elnököt ezt követően a köztársasági elnök nevezi ki. A Népszabadság szerint Simor András technokrata közgazdász, nem köthető politikai irányzatokhoz, elismert a szakmai munkája: részt vett a CEMI programjának kidolgozásában, és a konvergenciatanácsnak is tagja volt.

A jegybanknál fél éven belül szinte a teljes vezérkar kicserélődik. Az alelnökök mandátuma is rövid időn belül lejár - Szapáry Györgyé még februárban, így posztjára még Járai Zsigmondnak kell utódot megneveznie. Vélhető, hogy a távozó elnök ezt egyezteti majd utódjával, ez Simor András esetében nem ütközne nehézségekbe.

A Magyar Nemzetből kiderül, hogy ígérete ellenére mégsem közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, mely szakértőknek és milyen munkára fizetett ki tavaly 1,8 milliárd forintot tanácsadási díjként egy 2005-ben meghirdetett, de meg nem valósult elképzelés, a sztrádakötvény előkészítésére.

A gazdasági tárca értelmetlen költekezésére az Állami Számvevőszék múlt hónapban közzétett jelentése hívta fel a figyelmet, megállapítva, hogy a kötvénykibocsátás előkészítésére kifizetett tanácsadási és szakértői pénz "meg nem térülő kiadás".

A lap kérdésére a minisztérium azt sem közölte, jelenleg milyen fázisban van az eredetileg 2005. október 3-ra ígért ügylet.

A Világgazdaság értesülései szerint az állam élni kíván opciós jogával, és az Állami Autópályakezelő Zrt.-n keresztül kivásárolná az M5-öst üzemeltető Alföldi Koncessziós Autópálya Zrt. még külföldi befektetők kezében lévő 60 százalékos részvénycsomagját.

A 40 százalékos pakettet 2004-ben, az M5-ös sztráda matricásításával egy időben vásárolta meg a ÁAK. A lap úgy tudja: a gazdasági és a pénzügyi tárca több hónapos vita után döntött a 21 milliárd forint értékű többségi pakett megvételéről.

Ehhez - információik szerint - a Magyar Fejlesztési Bank Rt. adná a pénzt. A továbbértékesítésben nagy a bizonytalanság, pályázat és a tőzsde is szóba került. Szakértői számítások szerint a társaság 60-65 milliárd forintot ér.

Megcsúszhat a gázár-támogatás - írta a Napi Gazdaság. Kellemetlen meglepetés érhet februárban néhány olyan családot, amely ugyan időben visszaküldte gázár-támogatási igénylését, és jogosult is a kompenzációra, januári fogyasztása után mégsem kapja majd meg a szubvenciót.

Az új gázár-támogatási rendszer ugyanis meglehetősen későn, csak november végén jelent meg, így korántsem biztos, hogy a gázszolgáltató társaságok időben végezni tudnak a változó számlázási rendszer miatt szükségessé váló informatikai és infrastrukturális fejlesztésekkel.

A Budai Várban is túlkínálat jellemzi az ingatlanpiacot - írta a portfolio.hu. Aki a várba szeretne költözni, annak minimum 500 ezer forintos négyzetméter árral kell számolnia, de a Vár alatti utcákban már 300-400 ezer forintos árakkal találkozhatunk, de az I. kerület kevésbé frekventált részeiben akár 250 ezer forint/négyzetméteres árral is megúszhatjuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×