eur:
389.39
usd:
361.75
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egyes gyógyszerek ingyenesek maradnak

Bizonyos gyógyszerekhez továbbra is ingyenesen lehet hozzájutni, más esetekben január 16-ától változik a készítmények ára - mondta az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.

Horváth Ágnes közlése szerint tizenkét betegségcsoport esetében továbbra is ingyenesek maradnak bizonyos gyógyszerek, ezek után nem kell fizetni térítési díjat. Hozzátette, ez nem tizenkét, hanem jóval több készítményre érvényes.

Ingyenesek lesznek például a krónikus veseelégtelenség, a veleszületett vérzékenység, a sclerosis multiplex, a tünetes HIV-fertőzött és az AIDS-betegek kezelésére szolgáló szerek.

Az államtitkár elmondta, hogy a támogatási kulcsok változása térítésidíj-növekedést okoz, ennek ellensúlyozásaként krónikus betegségekre bizonyos hatóanyagú gyógyszerek megmaradnak az eredeti támogatási körben.

Horváth Ágnes elmondta azt is: ha valaki a betegségére szedett drágább gyógyszer helyett ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó, de úgynevezett generikus gyógyszert választ, olcsóbban juthat a készítményhez.

Az egyenértékű, de különböző készítmények között akár két és félszeres árkülönbség is lehet - tette hozzá.

Az intézkedések hatására a gyógyszerpiac átstrukturálódására és a generikus gyógyszerek előtérbe kerülésére számítanak - mondta az államtitkár.

Arra a felvetésre, hogy nem tartanak-e gyógyszer-felvásárlási láztól, úgy válaszolt: "dehogynem".

Hozzátette: ez ellen nem tudnak mit tenni, de számukra az a fontos, hogy azokat a lépéseket, amelyek a betegek biztonságát szolgálják, minél előbb megtegyék.

Kérdésre elmondta: januártól megszűnik a háziorvosok eszköz- és ingatlantámogatása. Ugyanakkor februártól a vizitdíj bevezetése kompenzálni fogja a bevételkiesést.

Számításaik szerint 200-250 ezer forint lesz a havi bevétel - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva közölte: az országos intézetekről még nem születetett döntés, várhatóan január végén, február elején dől el, hogy miként működnek majd a jövőben ezek az intézmények.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×