eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"A kormány ígérete olyan, mintha egy vámpír megígérné, hogy nem iszik több vért"

Alapvetően pozitív jelenségként értékelte a forint erősödését a Magyar Nemzeti Bank igazgatója. Hamecz István az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a piaci bizalom folyamatosan nő Magyarország iránt, ami kedvez a külföldi befektetéseknek.

A Magyar Nemzeti Bank igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: ha valóban teljesülnek a költségvetési tervezet vállalásai, helyreállhat a fiskális egyensúly. Hamecz István hangsúlyozta: hosszú távon az adófizetők is tapasztalhatják a forint stabilitásának hatását, hiszen az alacsony infláció a fogyasztói árakban is megmutatkozik.

Amennyiben az ország jól gazdálkodik az unós támogatásokkal, a magyar gazdaság két év múlva jelentős fejlődésnek indulhat - véli Hamecz István.

A pénzügyminiszter kijelentése, miszerint 2008-ban már a növekedésre lehet majd koncentrálni, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója szerint azt jelenti, hogy a következő két évben nem lehet majd erre számítani. A jegybank és a pénzügyminisztérium is azt gondolja, hogy a magyar gazdaság a következő két évben jelentősen lelassul.

Nem magától értetődő, hogy 2008 után miért kezdene gyorsulni a gazdaság, bár mi azt gondoljuk, hogy erre jó esély. Az Európai Uniós pénzek elköltésének módja alapvetően befolyásolja majd a gazdaság sorsát.A két mód közül az első az, ha a 8000 milliárd forintból minden falu főterére építünk egy díszkutat, amitől a magyar gazdaság gyorsabban, tartósan nem fog nőni - fogalmazott Hamecz István.

Ha azonban ezt az összeget fizikai, vagy humán infrastruktúrára fordítjuk, például megtanítjuk írni-olvasni a funkcionálisan analfabéta felnőtteket az jelentősen javíthatja a magyar gazdaság hosszú távú esélyeit is - mondta a jegybank igazgatója.

A következő 2-3 évet látjuk előre, de azon túl a fiskális politika nem önfenntartó. A magyar költségvetés általában a választás előtti évben lazább lesz, majd a választások évében ez a folyamat folytatódik.

"Hiába ígéri meg a kormány, hogy folytatja a fiskális szigorítást, az olyan, mintha egy vámpír megígérné, hogy nem iszik többet vért. Tehát ahhoz olyan elkötelezettségre lenne szükség, ami ezt valamilyen büntetésen, visszacsatoláson keresztül elhihetővé teszi" - jelentette ki Hamecz István, aki problémának nevezte, hogy ezzel a külföldi elemzők is tisztában vannak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×