eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Demszky beszólt a városatyáknak

A fővárosi közgyűlés cirkusz, a városatyák nem értenek fontos pénzügyi kérdésekhez, ezért kellett átadni számos döntési jogkört a gazdasági bizottságnak - mondta a főpolgármester. Demszky Gábor bejelentette, hogy törvénymódosítással szeretné elérni, hogy a 4-es metró építési engedélyeinek ügyében ne a kerületek, hanem a közigazgatási hivatal és a kormány döntsön.

"A városatyák nem értenek az üzleti tervekhez, vagy ahhoz, hogy kit kell kinevezni a főváros cégeinek élére" - jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester azzal kapcsolatban, hogy szerdán a fővárosi közgyűlés két tucat fontos gazdasági döntési jogkört átadott a gazdasági bizottságnak.

"Az elmúlt 16 év alapján meggyőződésem, hogy a Fővárosi Közgyűlés nem alkalmas üzleti tervek megvitatására, mert a képviselők ehhez nem értenek. Hasonlóképpen ha a most előttünk álló vezérigazgató-váltások a közgyűlés előtt átpolitizált módon mennek, abból akkora cirkusz lesz, mint amekkora Aba Botond leváltása kapcsán volt. Ezt én valóban nem szeretném" - fogalmazott a főpolgármester.

Demszky Gábor a fővárosi közgyűlést egy arénához hasonlította, ahol politikusok csatáznak a sajtó előtt. A főpolgármester hozzátette, hogy a gazdasági bizottságban viszont béke van, szakpolitikusok szakmai döntést hoznak, akik pontosan tudják, hogy melyik jelölt alkalmas egy közműcég élére.

A főpolgármester elmondta, hogy törvénymódosítási javaslatot kezdeménye annak érdekében, hogy a kerületek ne akadályozhassák pluszkívánságaikkal a 4-es metró építését. Eszerint a metró építési engedélyeit első fokon a közigazgatási hivatal, másodfokon pedig a kormány adná ki.

A sajtótájékoztatón Szolnoki Andrea korábbi főpolgármester-helyettes, a fővárosi SZDSZ egészségügyi szakpolitikusa elmondta, hogy az önkormányzat ragaszkodik nyolc budapesti regionális kórházhoz, és egy regionális gyermekkórházhoz. Közölte, hogy az idén több kórház esetében lesznek összevonások, vagy telephely-megszüntetések.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×