eur:
388.84
usd:
360.25
bux:
68048.6
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Medián: felesleges a Fidesz népszavazási kezdeményezése

A megkérdezettek 51 százaléka szerint felesleges a Fidesz népszavazási kezdeményezése - derült ki a Medián november elején végzett felméréséből, amelyet a Népszabadság rendelt meg. Karácsony Gergely, a Medián kutatási igazgatója az InfoRádióban elmondta: 44 százalék ígérte részvételét biztosra, így kérdés, hogy eredményes lesz-e a népszavazási kezdeményezés.

A kutatási igazgató hangsúlyozta: minden kérdésben abszolút többségben vannak az igenre szavazók, de fölényük nem minden esetben egyértelmű.

Az egészségügyi ellátás további ingyenességét és a kórházak állami, önkormányzati kézben tartását szorgalmazzák a legtöbben, így ezekben a kérdésekben akár alacsony részvétel esetén is elérhetik az igenek a szükséges küszöböt. Abban viszont már megosztottabbak a válaszadók, hogy gyógyszereket változalanul csak patikákban áruljanak-e. Ez utóbbi esetben az igen szavazatok aránya alig több, mint a nem és a "nem szavazna" válaszoké együttesen.

Sokan maradhatnak távol

Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy a Fidesz szavazói tartják a legfontosabbnak a népszavazást. A kormánypártok szimpatizánsainak jelentős része valószínűleg távolmarad, mert aki egyet is ért a legnagyobb ellenzéki párt egy vagy több kérdésével, nem akarja támogatni a Fidesz politikai kezdeményezését, míg a bizonytalan szavazókat egyre kevésbé érdekli a politika.

A Medián kutatási igazgató úgy látja, hogy a következő hónapok lehetséges változásairól, illetve egy lehetséges kampány hatásairól még korai beszélni. Ugyanakkor most úgy tűnik, hogy a magyar közvéleményben már kevésbé érvényesül a pártok álláspontja, az emberek nem sorakoznak fel a korábbihoz hasonló fegyelmezettséggel a számukra legszimpatikusabb politikai erő mögé.

Az InfoRádió megkereste a Fideszt és az MSZP-t is, de egyik párt sem értékelte a Medián felmérését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×