eur:
389.66
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Marad a budapesti rendőrfőkapitány

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter nem írta alá Gergényi Péter nyugdíjazási kérelmét, a budapesti rendőrfőkapitány ezt tudomásul vette, és folytatja munkáját.

A kormányszóvivő szerint hétfő reggel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hivatalába kérette Gergényi Pétert, és közölte vele, hogy nem támogatja nyugdíjazási kérelmét, amivel nem ért egyet.

Danks Emese hozzátette: a kormányfő arról is tájékoztatta Budapest rendőrfőkapitányát, hogy arra kérte Petrétei Józsefet, ne fogadja el a nyugdíjazási kérelmet.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szóvivője közölte: a miniszterelnök kérésére Petrétei József nem írta és nem is írja alá a budapesti rendőrfőkapitány nyugdíjazási kérelmét.

Gergényi Péter hétfőn délben megismételte a kormányszóvivő által elmondottakat, többet azonban nem kívánt közölni. A távirati iroda kérdésére, mely szerint, mi lesz azokkal a munkatársaival, akik hozzá hasonlóan nyugdíjazásukat kérték, csak annyit mondott: "személyzeti kérdések mindig belügyek".

Az idáig vezető út

A hétvégén Demszky Gábor főpolgármester levelet írt a miniszterelnöknek, melyben kifejtette, hogy szerint a rendőrség teljes elbizonytalanodásával és ezzel a közbiztonságban elért kedvező folyamatok megtorpanásával járna, ha a budapesti rendőrfőkapitány és vele együtt több rendőri vezető is nyugdíjba vonulna.

Korábban az SZDSZ-en belül is megoszlottak az álláspontok arról, hogy helyes volt-e marasztalnia a párt vezetésének a budapesti rendőrfőkapitányt.

A Fidesz akkor úgy vélte, hogy "az ártatlan áldozatok megcsúfolása" az a kampány, amit a szabad demokrata politikusok folytatnak. Kontrát Károly országgyűlési képviselő szerint Gergényi Péter azért kérte nyugdíjazását, mert beismerte felelősségét az október 23-ai jogellenes rendőri intézkedésekben. A képviselő hozzátette, a főkapitány beáldozásával a helyzet nem oldódott meg, a valódi felelősöket továbbra sem nevezte meg a kormány.

A budapesti rendőrfőkapitány múlt hét szerdán nyújtotta be kérelmét. Gergényi Péter akkor az InfoRádióban elmondta: december 31-ei hatállyal közös megegyezéssel kérte nyugállományba vonulásának jóváhagyását az igazságügyi és rendészeti minisztertől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×