eur:
389.25
usd:
360.86
bux:
68474.79
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megválasztották az új legfőbb ügyészt

Az Országgyűlés 320 szavazattal 15 nem szavazat ellenében legfőbb ügyésszé választotta Kovács Tamás katonai főügyészt.

Nem kíván szervezeti reformokat bevezetni Kovács Tamás, legfőbb ügyész. A parlament alkotmányügyi bizottságának meghallgatásán az egykori katonai főügyész elmondta: továbbra is a hitelességre és a társadalom pozitív értékítéletének kivívására fog törekedni.

"Én úgy gondolom, hogy alapvetően nem kell változtatnom az alapvető célkitűzéseimen, az biztos, hogy én mindig következetesen arra törekedtem, hogy az általam vezetett ügyészi szervezet, a katonai ügyészség, az ország ügyészi szervezetének egyébként integráns része mindig járjon elöl az eljárások időszerűsége, gyorsasága és törvényessége biztosításában" - mondta meghallgatásán, az akkor még legfőbb ügyész jelölt.

Kovács Tamás elmondta: szervezeti reformokat nem lát szükségesnek, azonban javítani kell a büntető eljárások időszerűségén, és hatékonyabb információáramlást kell kialakítani az ügyészség szervezetei között. Kitért arra, hogy fontos feladatának tartja az ügyészek európai jogi képzését és továbbképzését, valamint az idegen nyelvi képzést.

Kovács Tamás azonban még nem kívánt bővebben programot hirdetni, mert mint mondta, ennek még nincs itt az ideje.

Az MDF-frakció üres szavazólapokat adott le

Az MDF-nek nem a megválasztott legfőbb ügyész, Kovács Tamás személyével, hanem a jelölés módjával kapcsolatban voltak aggályai, ezért üres szavazólapot adtak le képviselői - közölte a párt frakcióvezetője.

"Az MDF-nek nem a jelölt személye, hanem a jelölés módja aggályos, hiszen ez a jelölés legalább két helyen nem egyezik az ügyészségről szóló törvénnyel" - fogalmazott Herényi Károly.

A politikus elmondta: az ügyészségről szóló törvény úgy rendelkezik, hogy a legfőbb ügyészt hat esztendőre választja meg a parlament. Ám a törvény azt is feltételként szabja, hogy ezt a posztot 70 éves korig lehet betölteni.

A mostani jelölt 66 éves, így négy év múlva bizonyosan le kell mondania, és új választásra lesz szükség. Ezt azt jelenti, hogy "két helyen a törvény előírása nem úgy fog teljesülni, ahogy elvárható" - mondta a politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×