eur:
389.1
usd:
362.32
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Ügyészséghez fordul a KDNP a Strabag-botrány miatt

Latorcai János, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselője szerint nem igaz, hogy az osztrák Liberális Intézettől csak 20 millió forintot kapott támogatásként 2004-ben az SZDSZ, ahogyan azt a párt elnöke korábbi nyilatkozatában állította. A KDNP az ügyészséghez fordul az ügy kapcsán, amelyet egy osztrák napilap robbantott ki. A Die Presse azt írta: a Strabag az Eurocontacton keresztül mintegy 50 millió forinttal támogatta a magyar liberális pártot.

Ellentmondást fedezett fel a Kereszténydemokrata Néppárt Kuncze Gábor, az SZDSZ pártelnökének állítása, és a párt 2004-es pénzügyi beszámolója között. A liberális párt elnöke ugyanis mindössze egy 20 millió forintos adományt említett 2004-ből az osztrák Liberális Intézettől. Az SZDSZ a Magyar Közlönyben megjelent hivatalos beszámolója szerint ugyanakkor több mint 68 millió forintot abban az évben kapott az intézettől.

A támogatás kérdése azért vetődött fel, mert a Die Presse csütörtöki számában Hans-Peter Martin független képviselőjelölt azzal vádolta meg Alexander Zach-ot az SPÖ egyik képviselőjelöltjét, hogy 2004-ben a Strabag építőipari konszerntől az M5-ös autópálya építésével kapcsolatban kapott 15,2 millió eurós jutalékot saját cégén, az Eurocontacton keresztül továbbutalta a Magyar Szocialista Pártnak. A lapban Zach ezt cáfolta, azt azonban elismerte, hogy 2004-ben a magyar liberális pártot 150 és 200 ezer euró közötti összeggel támogatták.

Kuncze Gábor cáfolta, hogy pártja pénzt kapott volna a Strabagtól, vagy az Eurocontacttól, de azt elismerte, hogy az osztrák liberális párt intézményétől, a Liberális Intézettől kaptak kisebb összeget.

A Parlament Gazdasági Bizottságának kereszténydemokrata alelnöke, Latorcai János, az ügy kapcsán emlékeztetett Medgyessy Péter 2004. augusztus 19-i nyilatkozatára, amely szerint az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel.

A KDNP képviselőcsoportja felszólította az SZDSZ-t: nyilatkozzon, hogy jutott-e a pártkasszába ilyen támogatások révén az adóforintokból. A KDNP a párttörvény módosítását is indítványozza, oly módon, hogy az állami beruházásokban közvetlenül, vagy közvetve résztvevő cégek semmilyen formában ne nyújthassanak támogatást a pártoknak

A KDNP ezen kívül az ügyészséghez fordul az osztrák liberális intézet által az SZDSZ-hez juttatott "adomány" ügyében, hogy az kimeríti-e a büntető törvénykönyv, vesztegetés nemzetközi kapcsolatokban tényállását - mondta Latorcai János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×