eur:
389.03
usd:
361.12
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Fodor Gábor: Gyurcsánynak felelnie kell tettei következményeiért

Gyurcsány Ferencnek nem kell lemondania, de tettének következményeiért felelnie kell - mondta az InfoRádiónak Fodor Gábor, az egykori Ellenzéki Kerekasztal egyik résztvevője. Az SZDSZ ügyvivője arra hívta fel a figyelmet: a magyar politikusoknak vissza kell térniük a rendszerváltozás közös igazmondó politikájához.

Az SZDSZ ügyvivője szerint nem lehet párhuzamot vonni a rendszerváltozás időszaka és a mostani tiltakozó megmozdulások között, mert a Kádár-rendszer idején, ha valakinek véleménye volt, büntetést kapott, ha valaki szervezkedett, lecsukták.

Egy demokratikus jogállamban nincs szükség forradalomra, a véleményeket el kell mondani, kell is ezekről vitatkozni, mert nem egy hétköznapi helyzet, ami itt kialakult a miniszterelnök beszéde kapcsán - hangsúlyozta Fodor Gábor.

"Az biztos, hogy sem erőszaknak, sem a demokratikus szabályok felrúgásának, sem valamiféle demokratikus alkotmánnyal szembeni más alkotmány követelésének nincs helye" a jelenlegi helyzetben - tette hozzá az SZDSZ ügyvivője, az egykori Ellenzéki Kerekasztal egyik résztvevője.

Fodor Gábor szerint egy komoly problémáról van szó. Mint mondta, Gyurcsány Ferenc beszédében éppen arra bíztatott, hogy őszintén nézzen szembe a szocialista párt frakciója a helyzettel, és hagyjon fel egy rossz gyakorlattal, amelyet körülbelül 8 éve folytat a közélet, hogy "folyamatosan délibábokat kerget, és egyre jelentősebb hazugságokba manőverezik be magukat sokan a politikusok közül".

Eközben azonban látni kell azt is, hogy a miniszterelnök is részese volt ennek a gyakorlatnak - tette hozzá.

A miniszterelnök mindenképp - természetesen a koalíciós pártokkal együtt - hibát követett el annak idején, hogy nem fordult szembe rögtön ezzel a rossz gyakorlattal - mutatott rá Fodor Gábor.

A liberális politikus szerint Gyurcsány Ferencnek nem kell lemondania.

"Új alapokra kell helyezni a magyar politikát, vissza kell térni ahhoz a politikához, amelyet közösen folytattunk a rendszerváltozás idején, amely a politikai igazmondásról szólt, de ez csak közösen megy" - hangsúlyozta Fodor Gábor.

A szabad demokrata ügyvivő szerint az "egy külön történet", hogy el kell dönteni: milyen következménye kell, hogy legyen annak, ami a miniszterelnök és közvetlen környezete körül kialakult.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×