eur:
388.95
usd:
361.26
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

A város leghosszabb pincerendszere és legkisebb bűnözési aránya

Hatalmas pincerendszer, óriási környezeti szennyeződések, nagy átmenő forgalom, évenkénti árvíz - ezekkel a gondokkal kellett szembenézni az elmúlt ciklusban a XXII. kerületnek. A gondok egy része megoldódott, más problémák megmaradtak.

A honfoglalás után Nagytétény területén volt Töhötöm (Teteny) vezér téli szállása, innen származik a városrész neve. Budafok története később, 1720 körül kezdődött, amikor német szőlősgazdák települtek a környékre. A hely a XX. századra borászati centrummá vált, jelenleg is itt található például a Törley pezsgőgyár.

A ma közel 60 ezres lélekszámú kerület 1950-ben jött létre Budafok város, valamint Nagytétény és Budatétény községek egyesítésével. Az önkormányzatot 2002-től a szocialista Bollók Istvánné vezeti.

Budafok-Tétény egyik legnagyobb problémája a hatalmas átmenő forgalom. A kerület nem panaszkodhat a központi fejlesztésekre: kétszer-két sávosra bővült a 6-os út bevezető szakasza az M0-ásig, épül az autópálya Dunaújváros felé, de mindezek a beruházások inkább tovább növelték az autóáradatot.

A kerület az egyik legnagyobb földút-hálózattal rendelkezik, a száz kilométernyi földutat azonban az elmúlt két évben sikerült csökkenteni. A városrész teljes körű csatornázottságára is várni kell, a tervek szerint 2010-re készül el a teljes belterület közcsatorna-hálózata.

A borászati tevékenységnek is köszönhetően Budafok-Tétény alatt húzódik Budapest leghosszabb - csaknem negyven kilométeres - összefüggő pincerendszere. Az üregek egyelőre nem okoztak gondot, mint például a budai Várban, vagy Kőbányán, de a szakértők nem zárják ki annak lehetőségét, hogy valamelyik beszakadjon.

Az úgynevezett barlanglakások egy részét egyelőre ez a veszély nem fenyegeti, mert 1960-ban gázgyári tisztítómasszával töltötték fel. Az ivóvízre veszélyes anyag nyolcmilliárd forintba kerülő eltávolítása megkezdődött, csakúgy mint a Rózsakert utcai lakótelep házainak azbesztmentesítése. A 25 éve szigetelésre használt rákkeltő azbesztréteget ötszáz lakás faláról, mennyezetéről kellett levakarni.

A gázgyári tisztítómassza és az azbeszt mellett a volt Metallochemia üzem talajszennyezése is veszélyeztette a környék lakosait. A mentesítés itt is megkezdődött, a kibányászott szennyezett talajt a 6-os autópálya töltésébe építik. Az hatalmas összegekbe kerülő kármentesítéseket túlnyomórészt állami pénzből végzik-végezték.

Az elmúlt ciklusban építették meg a nagytétényi dunatelepi gátat, így az itt lakó 400 családnak már nem kell attól tartaniuk, hogy kiönti őket házukból az árvíz. A kerület ugyanis korábban ártérre adott ki építési engedélyeket. A Duna közelsége miatt a kerület fokozottan érzi a nyaranta érkező szúnyoginváziót is, az irtásra általában nem jut elég pénz.

Amivel Budafok-Tétény dicsekedhet: itt a legalacsonyabb a bűnözési ráta, azaz a főváros egyik legbiztonságosabb kerületének számít.

Az elmúlt néhány évben épült a kerületi művelődési és szabadidőközpont is, az úgynevezett KUSZA, amelyet a helyiek mára teljesen belaktak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 18:04
×
×
×
×