eur:
388.88
usd:
360.34
bux:
68082.76
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tüntetnek reggel, délben, este - képgalériák

Vasárnap este - néhány órával a miniszterelnök balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után - tüntetés kezdődött az Országház előtt, amely még most is tart. Kisebb demonstrációk voltak vidéken, és a gazdák is útlezárásokra készülnek. A parlament előtt és az MSZP Köztársaság téri székháza előtt a rendőrök fémkorlátot állítottak fel.

Délelőtt nagyjából félezer ember demonstrált a törvényhozás épülete előtt. A tömeg "nem megyünk haza", "tolvajkormány" és "befejezzük '56-ot" jelszavakat kiabálta. A jelenlévők közül többen spontán beszédet tartottak, amelyeket olykor közös skandálások szakították meg.

Többször kiabálták, hogy "elég volt!", "a Gyurcsány-kormány mondjon le!", és olyan felszólaló is akadt, aki azt mondta: nem elég a kormány távozása, "rabláncon" kellene egyeseket elvezetni és bíróság elé kellene állítani a politikai szereplői közül.

Később a tüntetők közfelkiáltással petíciót fogadtak el, amelyet az Országgyűlésnek, a parlamenti pártoknak és az államfőnek juttattak el.

A dokumentumban a tüntetők lemondásra szólították fel a kormányfőt, Sólyom László államfőt pedig arra kérték: ha a kormány nem mond le, éljen köztársasági elnöki jogával, oszlassa fel a parlamentet és írjon ki új választásokat.

A tüntetők szerint a legutóbbi választásokkor közérdekű adatokat titkolt el a miniszterelnök, így csalással került hatalomra.

Közérdekű adatok eltitkolása "aljas hatalmi érdekből"

Takács András, a tüntetők szónoka úgy fogalmazott: a választások előtt a miniszterelnök-jelölt tudatosan, előre megfontolt szándékkal, aljas hatalmi érdekből titkolta el a közérdekű adatokat.


Folytatódott a kormányellenes tüntetés a Kossuth téren - 3. (2006.09.18.) (képgaléria)

A szónok idézte az alkotmányt, amely kimondja, hogy a társadalom egyetlen szervezete, egyetlen állami intézmény vagy polgár tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy birtoklására.

Az ilyen törekvésekkel szemben pedig törvényes úton mindenki jogosult, és egyben köteles fellépni törvényes úton.

A tüntetők egy második petíciót is elfogadtak. Az új dokumentumot a Nemzeti Szövetség fogalmazta meg, és a szervezet vezetője, Fáber Károly olvasta fel.

A dokumentum egy nyílt levél, amelyet Sólyom László köztársasági elnöknek címeztek.

Ebben a petícióban is arra kérik az államfőt: kezdeményezze a kormány felmentését, és írjon ki új, rendkívüli parlamenti választásokat.

Azt is kérik, hogy az állam jelenlegi irányítói a jövőben semmilyen állami funkciót ne tölthessenek be.

Fáber Károly közölte: addig maradnak a Kossuth téren, amíg követeléseiket nem teljesítik.

Wittner Mária '56-os halálraítélt, a fideszes országgyűlési képviselő szerint a kormánynak le kell mondania, mert "szembeköpte az országot".

A gazdák is az utcákra készülnek

Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének igazgatója bejelentette: a szervezet országos demonstrációs bizottságot állított fel a Gyurcsány-beszéd miatt.

A Fidesszel szövetséges szervezet igazgatója elmondta: nem tartanak Budapesten központi megmozdulást; vidéken a főútvonalakon tüntetnek majd, a főváros környéki termelők pedig a Budapestre bevezető utakon demonstrálnak.

Budai Gyula közölte: a szövetség vezetői úgy ítélték meg, hogy Gyurcsány Ferenc valóban hazudott a magyar gazdáknak, mert nem teljesítette a kormány a 2005-ös, háromhetes gazdademonstrációt lezáró agrármegállapodásban szereplő vállalásokat, és nem tartotta be azt az ígéretét sem, hogy kidolgozzák a magyar vidék és agrárium felzárkóztatásának programját.

Tüntetések vidéken is

Mintegy 150-200 ember demonstrált Kecskemét főterén, a városháza előtt. Bajzik László, a Konzervatív Polgári Kör elnökhelyettese azt mondta: arra kérik a köztársasági elnököt, hogy oszlassa fel az Országgyűlést, és írjon ki új választásokat.

{{keretes_cim}}

A Fidesz szolidaritását fejezi ki a tüntetőkkel, ugyanakkor arra kér mindenkit, hogy próbálja féken tartani az indulatokat, ne üljön fel a kormányoldal részéről tervezett provokációknak - mondta Navracsics Tibor frakcióvezető, a Fidesz és a KDNP közös frakcióülésének nyilvános részén.

A frakcióvezető kijelentette: híreik vannak arról, hogy a kormányoldal részéről provokációkat terveznek.

A kormány nemcsak erkölcsi, hanem jogi értelemben is elvesztette legitimitását - mondta.

A demonstrálók a városháza előtt egy nagyméretű képet emeltek magasba, amelyen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Szécsi Gábor, Kecskemét polgármestere és Balogh László, a megyei közgyűlés elnöke társaságában látható.

Győrben 300 ember követelte a miniszterelnök lemondását. Nagy Csaba, a Vidék Párt megyei elnöke azt mondta: a kormányfőnek el kell tűnnie a politikai élet süllyesztőjében.

Miskolcon 200-300 ember demonstrált a belvárosban. A tüntetők hazaárulónak nevezték a miniszterelnököt. Egerben 150-200 fős tömeg gyűlt össze, Békéscsabán a tüntetők azt kiabálták a többi mellett, hogy "Viharsarok ébredj fel!".

Szegeden 3000-4000 ember tüntetett, köztük a Fidesz és a KDNP több helyi vezetője és képviselőjelöltje, valamint Kalmár Ferenc, a KDNP országos alelnöke.

Debrecenben mintegy 2000 ember gyűlt össze, a többi között azt skandálták: "nem akarunk vérontást, menjetek békével". Elhangzott a "börtönbe velük" és a "harcolni fogunk" jelszó is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×